Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli (CROSBI ID 725950)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić Jurina, Irena ; Božanić, Rajka Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli // Zbornik sažetaka. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 38-38

Podaci o odgovornosti

Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić Jurina, Irena ; Božanić, Rajka

hrvatski

Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli

Prekomjerni unos natrijevog klorida (NaCl) negativno utječe na zdravlje čovjeka te se najčešće povezuje s bolestima krvožilnog sustava, prekomjernom težinom, visokim krvnim tlakom, a novija istraživanja povezuju prekomjerni unos NaCl-a i s rizikom od pojave karcinoma probavnog sustava. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati mogućnost djelomične zamjene (u količini od 25 i 50 %) natrijevog klorida u salamuri s kalcijevim solima (kalcij laktat i kalcij citrat) te odrediti njihov utjecaj na fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske karakteristike sira tipa feta tijekom zrenja. Proizvedena feta čuvana je 28 dana u salamuri, a analize su provedene nakon 7, 14, 21 i 28 dana čuvanja. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se kalcijeve soli mogu koristiti kao djelomična zamjena za natrij klorid. Kao najbolja se pokazala zamjena NaCl-a s 25 % kalcij citrata pri čemu se fizikalno-kemijski i senzorski parametri tijekom čuvanja sira nisu značajno razlikovali u odnosu na kontrolni uzorak. S obzirom da je dnevni prosječan unos soli gotovo trostruko veći od preporučenih 5 g, a sirevi u salamuri, kao vrlo često konzumirani sirevi, sadrže i do 7% soli, ovo istraživanje se pokazalo kao obećavajuće u strategiji smanjenja prekomjernog unosa NaCl-a.

kalcijeve soli ; feta sir ; salamura ; zrenje

nije evidentirano

engleski

Production of feta type cheese with reduced salt amount

nije evidentirano

calcium salts ; feta cheese ; brine ; ripening

nije evidentirano

Podaci o prilogu

38-38.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija