ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline (CROSBI ID 453890)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Herceg, Filip
Beluhan, Sunčica
hrvatski
ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline
Bakterijska celuloza (BC), koju proizvodi združena kultura kvasaca i bakterija je nova alternativa polimerima fosilnog podrijetla. U ovom radu, BC proizvedena pomoću kombuche je analizirana i karakterizirana nakon 14 dana fermentacije. Praćena je proizvodnja organskih kiselina (octena i glukonska), etanola i BC u čaju od ribiza zaslađenim saharozom (60 do 120 g/L) te Hestrin-Schramm (HS) podlozi s glukozom, maltozom, fruktozom ili glicerolom kao izvorom ugljika. Najveći prinos je postignut korištenjem saharoze i glukoze, 300 g/L odnosno 151 g/L. Debljina i prinos BC se povećala tijekom fermentacije te s porastom površine i dubinom hranjivog medija. Uzorci su analizirani FT-IR spetroskopijom te je utvrđeno da svi uzorci pokazuju veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost u odnosu na Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp., a Vibrio cholareae nije bio inhibiran djelovanjem združene kulture kombucha.
bakterijska celuloza, organske kiseline, kristaliničnost, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Biosynthesis of bacterial cellulose assisted by symbiosis of osmophilic yeast and acetic acid bacteria
nije evidentirano
bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
14.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb