Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline (CROSBI ID 453890)

Ocjenski rad | diplomski rad

Herceg, Filip ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Herceg, Filip

Beluhan, Sunčica

hrvatski

ću združene kulture osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline

Bakterijska celuloza (BC), koju proizvodi združena kultura kvasaca i bakterija je nova alternativa polimerima fosilnog podrijetla. U ovom radu, BC proizvedena pomoću kombuche je analizirana i karakterizirana nakon 14 dana fermentacije. Praćena je proizvodnja organskih kiselina (octena i glukonska), etanola i BC u čaju od ribiza zaslađenim saharozom (60 do 120 g/L) te Hestrin-Schramm (HS) podlozi s glukozom, maltozom, fruktozom ili glicerolom kao izvorom ugljika. Najveći prinos je postignut korištenjem saharoze i glukoze, 300 g/L odnosno 151 g/L. Debljina i prinos BC se povećala tijekom fermentacije te s porastom površine i dubinom hranjivog medija. Uzorci su analizirani FT-IR spetroskopijom te je utvrđeno da svi uzorci pokazuju veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost u odnosu na Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp., a Vibrio cholareae nije bio inhibiran djelovanjem združene kulture kombucha.

bakterijska celuloza, organske kiseline, kristaliničnost, antimikrobna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Biosynthesis of bacterial cellulose assisted by symbiosis of osmophilic yeast and acetic acid bacteria

nije evidentirano

bacterial cellulose, organic acids, crystallinity, antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

14.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija