Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva (CROSBI ID 453889)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Klinar, Marijan Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Klinar, Marijan

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva

Pivo, kao popularno alkoholno piće, velik je dio prehrane opće populacije i kao takvo izvor energije. Energiji u pivu najviše doprinose alkohol, ugljikohidrati i proteini. Craft pokret u Hrvatskoj rezultirao je otvaranjem novih pivovara i raznovrsnije ponude pivskih stilova na tržištu. Za određivanje energijske vrijednosti piva postoje analitičke metode propisane od strane raznih institucija i metode u zakonskim propisima. U ovom radu određivala se energetska vrijednost pet pivskih stilova jedne zagrebačke craft pivovare. Uz to analitičkim metodama određivali su se pH, mikrobiološka čistoća uzoraka, alkohol, konačni ekstrakt, sadržaj CO2 te gorčina. Piva su se također ubrzano starila kako bi se odredila promjena intenziteta boje tijekom skladištenja. Za smanjenje moguće nestabilnosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.

craft pivo, udjel kalorija, energijska vrijednost, test ubrzanog starenja

nije evidentirano

engleski

Energy value and color stability in forced aged of various craft beers

nije evidentirano

Craft beer, Caloric content, Energy value, Forced ageing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

18.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija