Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva (CROSBI ID 453889)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Klinar, Marijan
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Energijska vrijednost i stabilnost boje tijekom ubrzanog starenja raznih vrsta craft piva
Pivo, kao popularno alkoholno piće, velik je dio prehrane opće populacije i kao takvo izvor energije. Energiji u pivu najviše doprinose alkohol, ugljikohidrati i proteini. Craft pokret u Hrvatskoj rezultirao je otvaranjem novih pivovara i raznovrsnije ponude pivskih stilova na tržištu. Za određivanje energijske vrijednosti piva postoje analitičke metode propisane od strane raznih institucija i metode u zakonskim propisima. U ovom radu određivala se energetska vrijednost pet pivskih stilova jedne zagrebačke craft pivovare. Uz to analitičkim metodama određivali su se pH, mikrobiološka čistoća uzoraka, alkohol, konačni ekstrakt, sadržaj CO2 te gorčina. Piva su se također ubrzano starila kako bi se odredila promjena intenziteta boje tijekom skladištenja. Za smanjenje moguće nestabilnosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.
craft pivo, udjel kalorija, energijska vrijednost, test ubrzanog starenja
nije evidentirano
engleski
Energy value and color stability in forced aged of various craft beers
nije evidentirano
Craft beer, Caloric content, Energy value, Forced ageing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
18.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb