BIOTRANSFORMACIJA KOMBUCHA NAPITKA OD SOKA ANANASA (CROSBI ID 453887)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čondić-Galiničić, Kristina
Beluhan, Sunčica
hrvatski
BIOTRANSFORMACIJA KOMBUCHA NAPITKA OD SOKA ANANASA
Kombucha kao fermentirano piće konzumira se dugi niz godina širom cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom radu praćena je fermentacija soka od ananasa nacijepljenog s kombuchom te zaslađenog s 80, 100, 120 i 140 g/L saharoze, tijekom 10 dana na temperaturi od 25°C u aerobnim i anaerobnim uvjetima. Promjene pH vezane su uz metaboličke aktivnosti simbiotski združene kulture kvasca i bakterija octene kiseline. Praćena je i proizvodnja organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze. Najveći prinos bakterijske celuloze dobiven je pri koncentarciji 80 g/L saharoze (140 g/L). Debljina sloja i prinos bakterijske celuloze dobivene u aerobnim i anaerobnim uvjetima povećava se s vremenom.
kombucha, organske kiseline, bakterijska celuloza
nije evidentirano
engleski
BIOTRANSFORMATION OFKOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ANANAS JUICE
nije evidentirano
Kombucha, organic acids, bacterial cellulo
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
17.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb