BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE (CROSBI ID 453885)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Krizmanić, Tena
Beluhan, Sunčica
hrvatski
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE
Kombucha je tradicionalni osvježavajući napitak koji se pripravlja fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije čaja aronije, kadulje i lista masline (40 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 18 dana pri 25 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella faecalis), no ne i na kvasac Candida albicans.
fermentirani čaj, kombucha, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
BIOTRANSFORMATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF KOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ARONIA, SAGE AND OLIVE LEAF
nije evidentirano
Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb