FERMENTACIJA KOZJEG, PIROVOG I SOJINOG MLIJEKA S DODATKOM VANILIJE NACIJEPLJENIH KEFIRNIM ZRNCIMA (CROSBI ID 453883)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačina, Antonela
Beluhan, Sunčica
hrvatski
FERMENTACIJA KOZJEG, PIROVOG I SOJINOG MLIJEKA S DODATKOM VANILIJE NACIJEPLJENIH KEFIRNIM ZRNCIMA
Kefir je jedinstveni mliječni proizvod dobiven fermentacijom laktoze do mliječne kiseline i alkohola. Proizvodi se zahvaljujući mikrobnoj aktivnosti kefirnih zrnaca koja imaju relativno stabilan i na specifični način ujednačen udjel bakterija i kvasaca. Kefir predstavlja komleksnu i snažnu simbiozu više od 30 mikroorganizama koji tvore nakupinu sličnu cvatu cvjetače i povezani su u polisaharidni matriks koji se naziva kefiran. Sastav kefira različit je ovisno o čimbenicima kao što su tip mlijeka i mikrobiološki sastav radne kulture (kefirna zrnca ili komercijalno dostupna starter kultura). Cilj ovog rada bio je odrediti učinkovitost kefirnih zrnaca kao inokuluma za pripravu kefira od različitih tipova mlijeka (kozjeg, pirovog i sojinog s dodatkom vanilije). Uzorci mlijeka su inokulirani s 5 % kefirnih zrnaca i prirodno fermentirani na sobnoj temperaturi tijekom 14 dana uzgoja. Promjene pH vrijednosti bile su u korelaciji s metaboličkim aktivnostima bakterija i kvasaca. Uočen je linearni odnos prinosa biomase kefirnih zrnaca i povećanja koncentracije mliječne, glukonske i octene kiseline tijekom fermentacije. Pirovo i sojino mlijeko s dodatkom vanilije mogu poslužiti kao hranjiva podloga za proizvodnju napitaka sličnih kefiru proizvedenom na kozjem mlijeku.
kefir, kefirna zrnca, fermentacija, mliječni napitak, nastajanje organskih kiselina
nije evidentirano
engleski
FERMENTATION OF GOAT, SPELT MILKS AND SOYMILK WITH VANILLA INOCULATED WITH KEFIR GRAINS
nije evidentirano
Kefir, Kefir grains, Fermentation, Milk beverage, Organic acids formation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb