Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KONTROLNO – ANALITIČKA, MIKROBIOLOŠKA I SENZORSKA OCJENA PIVA (CROSBI ID 453882)

Ocjenski rad | diplomski rad

Badovinac, Ivana KONTROLNO – ANALITIČKA, MIKROBIOLOŠKA I SENZORSKA OCJENA PIVA / Beluhan, Sunčica (mentor); Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2006

Podaci o odgovornosti

Badovinac, Ivana

Beluhan, Sunčica

hrvatski

KONTROLNO – ANALITIČKA, MIKROBIOLOŠKA I SENZORSKA OCJENA PIVA

Pivo je kompleksna tekućina u kojem je analizama određeno preko 450 sastojaka, a sadrži i makromolekule, kao što su proteini, nukleinske kiseline, polisaharidi i lipidi. Svi ovi sastojci zajedno čine karakter piva. U ovom su radu provedene kontrolno-analitičke analize, istraživana je mikrobiološka ispravnost, te naposljetku senzorska ocjena uzoraka piva proizvedenih tijekom dva ljetna mjeseca, kada je potrošnja i prodaja piva najintenzivnija. Kontrolno-analitičke analize su pokazale da je ispitivano pivo bilo izvrsne kakvoće, jer su svi ispitivani parametri, koji su važni za kakvoću piva (alkohol i ekstrakt, boja, pH, koloidna stabilnost, udjel diacetila, te koncentracija CO2 i O2) bili su u skladu s propisima (ASBC, 1992). Pivo može biti kontaminirano različitim mikroorganizmima, kako bakterijama tako i kvascima. Zagađenje rezultira nastajanjem zamućenja, neželjenih okusa i mirisa. Iako je takvo pivo neprihvatljivo za konzumiranje, rast kontaminanata općenito ne ugrožava zdravlje potrošača. U provedenim mikrobiološkim istraživanjima uzoraka nacijepljenih i na SDA podlogu (za ukupan broj mikroorganizama) i na RAKA-RAY agar (za namnažanje gram-pozitivnih bakterija iz rodova Lactobacillus i Pediococcus) nije dokazano prisutnost mikroorganizama koji mogu zagaditi pivo, što je ukazalo na visoku mikrobiološku čistoću proizvedenog piva. Uživanje u pivu može se izraziti mnogim osjetima. Udjel alkohola, nutritivna vrijednost, boja, bistroća, izostajanje mutnoće i nekontroliranog pjenjenja, te nastajanje i održavanje čvrste pjene, pridonose uživanju u pivu, ali su okus, miris i aroma parametri koji određuju prihvatljivost gotovog proizvoda. Senzorskom analizom uzoraka piva, provedenom prema MEBAK metodi (1993), ocjenjivanjem uzoraka ocjenama od 1 do 5, pivo je ocijenjeno prosječnom ocjenom vrlo dobar (4).

kontrolno-analitičke analize, mikrobiologija piva, pivo, senzorske analize

nije evidentirano

engleski

CONTROL – ANALYTICAL, MICROBIOLOGICAL AND SENSORY EVALUATION OF BEER

nije evidentirano

control-analytical analysis, beer microbiology, beer, sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

15.05.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Biotehnologija