UČINAK IZVORA UGLJIKA NA BIOTRANSFORMACIJU KOMBUCHE, NASTAJANJE ORGANSKIH KISELINA I SINTEZU BAKTERIJSKE CELULOZE (CROSBI ID 453881)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jukić, Ivan
Beluhan, Sunčica
hrvatski
UČINAK IZVORA UGLJIKA NA BIOTRANSFORMACIJU KOMBUCHE, NASTAJANJE ORGANSKIH KISELINA I SINTEZU BAKTERIJSKE CELULOZE
Kombucha je tradicionalni osvježavajući napitak koji se dobiva fermentacijom zaslađenog čaja zahvaljujući snažnom simbiotičkom djelovanju bakterija octene kiseline i kvasaca. U radu su proučavani nastajanje organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze (BC) biotransformacijom kombuche u biljnom čaju zaslađenom saharozom i u Hestrin-Schrammovoj hranjivoj podlozi (HS), koja je sadržavala glukozu, etanol i glicerol kao jedine izvore ugljika. Promjene pH vrijednosti bile su posljedica simbiotičke metaboličke aktivnosti kvasaca i bakterija octene kiseline i opadale su s nastajanjem organskih kiselina. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećavali su se tijekom vremena fermentacije. Najveći prinos bakterijske celuloze dobiven je u podlozi s glicerolom (2 % vol/vol) i glukozom (20 g/L) i bio je 17 g/g i 14, 5 g/g. Nastajanje bakterijske celuloze povećavalo se razmjerno povećanju odnosa površine i dubine hranjive podloge. Dobiveni rezultati ovog istraživanja ukazuju da maksimalni prinos bakterijske celuloze ovisi o mnogo čimbenika koje još treba dodatno optimizirati.
bakterijska celuloza, biotransformacija, fermentacija, organske kiseline
nije evidentirano
engleski
EFFECT OF CARBON SOURCES ON KOMBUCHA BIOTRANSORMATION, ORGANIC ACIDES PRODUCTION AND SYNTHESIS OF BACTERIAL CELLULOSE
nije evidentirano
bacterial cellulose, biotransformation, fermentation, organic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb