KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea (CROSBI ID 453864)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cukon, Katja
Beluhan, Sunčica
hrvatski
KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea
Gljive postaju sve važnije u prehrani kao funkcionalna hrana i izvor fiziološki bioaktivnih spojeva. U ovom je radu objašnjen i uspoređen kemijski sastav (udjel proteina, šećera, masnih kiselina, tokoferola, askorbinske kiseline i fenolnih spojeva) istraživan na tri jestive samonikle gljive, u gastronomiji prepoznate kao vrhunske: Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea and Amanita caesarea. Nadalje, istraživana je i antioksidacijska aktivnost vodenih i etanolnih ekstrakata ovih gljiva. Najveća koncentracija šećera (75.33 mg/g s. tv.) i ukupnih fenolnih spojeva (50.33 mg/ g s. tv.), dobivena je u vodenom ekstraktu A. caesarea, a u etanolnom ekstraktu je dobivena najveća antioksidacijska aktivnost (EC50 < 2.07 mg/mL). Nadalje, u A. caesarea je određena najveća koncentracija askorbinske kiseline (176.35 mg/ g s. tv.). Kombinacija bioaktivnih supstancija i visokovrijednog nutritivnog sastava gljiva (visoki idjel proteina i šećera, te nizak udjel masti) čine ih važnom funkcionalnom hranom.
bioaktivni spojevi, kemijski sastav, fenolni spojevi, jestive samonikle gl
nije evidentirano
engleski
CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD EDIBLE MUSHROOMS Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea AND Amanita caesarea
nije evidentirano
Bioactive compounds, chemical composition, phenolic compounds, wild edible mushrooms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
13.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb