NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA (CROSBI ID 453862)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mihalj, Nika
Beluhan, Sunčica
hrvatski
NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA
U ovom radu je ispitana nutritivna vrijednost, udjel bioaktivnih sastojaka i antioksidacijska aktivnost ekstrakata gljive Amanita caesarea u vrućoj vodi (90 ºC) i metanolu (37 ºC) iz 5 stadija zrelosti (mala i velika jaja, vrlo mlada, mlada i zrela plodna tijela). Određen je i uspoređen kemijski sastav (proteini, šećeri, masne kiseline, pepeo, tokoferoli, askorbinska kiselina i fenolni spojevi) ove smonikle jestive gljive koja je cijenjena u gastronomiji. Prosječne vrijednosti proteina, masti i sadržaja pepela iznosile su 17, 11 i 3 g suhe tvari. Provedena su četiri testa: sposobnost uklanjanja radikala, reducirajuća snaga, inhibicija lipidne peroksidacije i sposobnost keliranja Fe2+ iona kako bi se izmjerila antioksidacijska aktivnost ekstrakata. Svi ekstrakti su imali usporedivu antioksidacijsku sposobnost. Redukcijska snaga ekstrakata pokazala se izvrsnom, a sposobnost keliranja se povećavala s povećanjem koncentracije ekstrakata. Rezultati su pokazali da je gljiva A. caesare izvrstan izvor nutritivnih, bioaktivnih i antioksidacijskih sastojaka u svim stadijima zrelosti.
Amanita caesarea, analize nutrienata, bioaktivni sastojci, antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
NUTRITIVE VALUE AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF Amanita caesarea AT DIFFERENT FRUITING BODIES MATURITY STAGES
nije evidentirano
Amanita caesarea, nutritive analysis, bioactive components, antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
07.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb