Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA (CROSBI ID 453862)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mihalj, Nika NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Mihalj, Nika

Beluhan, Sunčica

hrvatski

NUTRITIVNA VRIJEDNOST I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA GLJIVE Amanita caesarea U RAZLIČITIM STADIJIMA ZRELOSTI PLODNIH TIJELA

U ovom radu je ispitana nutritivna vrijednost, udjel bioaktivnih sastojaka i antioksidacijska aktivnost ekstrakata gljive Amanita caesarea u vrućoj vodi (90 ºC) i metanolu (37 ºC) iz 5 stadija zrelosti (mala i velika jaja, vrlo mlada, mlada i zrela plodna tijela). Određen je i uspoređen kemijski sastav (proteini, šećeri, masne kiseline, pepeo, tokoferoli, askorbinska kiselina i fenolni spojevi) ove smonikle jestive gljive koja je cijenjena u gastronomiji. Prosječne vrijednosti proteina, masti i sadržaja pepela iznosile su 17, 11 i 3 g suhe tvari. Provedena su četiri testa: sposobnost uklanjanja radikala, reducirajuća snaga, inhibicija lipidne peroksidacije i sposobnost keliranja Fe2+ iona kako bi se izmjerila antioksidacijska aktivnost ekstrakata. Svi ekstrakti su imali usporedivu antioksidacijsku sposobnost. Redukcijska snaga ekstrakata pokazala se izvrsnom, a sposobnost keliranja se povećavala s povećanjem koncentracije ekstrakata. Rezultati su pokazali da je gljiva A. caesare izvrstan izvor nutritivnih, bioaktivnih i antioksidacijskih sastojaka u svim stadijima zrelosti.

Amanita caesarea, analize nutrienata, bioaktivni sastojci, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

NUTRITIVE VALUE AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF Amanita caesarea AT DIFFERENT FRUITING BODIES MATURITY STAGES

nije evidentirano

Amanita caesarea, nutritive analysis, bioactive components, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

07.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija