NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA (CROSBI ID 453861)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Knez, Petra
Beluhan, Sunčica
hrvatski
NUTRITIVNI I ZDRAVSTVENI UČINCI SASTOJAKA I METABOLITA NASTALIH FERMENTACIJOM KOMBUCHA NAPITKA
Kombucha je napitak proizveden fermentacijom crnog, zelenog ili oolong čaja, koristeći simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca. Kao izvor ugljika, najčešće se u infuziju čaja dodaje saharoza. Zbog simbiotskog djelovanja bakterija (Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides, Bacterium gluconicum) i kvasaca (Schizosaccharomyces pombe, Saccharomycodes ludwigii, Saccharomyces cerevisiae), dobiva se napitak za kojega se vjeruje da doprinosi zaštiti zdravlja. Tu se ponajprije misli na smanjenje razine kolesterola, smanjenje širenja karcinoma, uklanjanje ksenobiotika iz jetre i uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Ovaj se rad fokusira na otkrića o korisnim učincima kombucha napitka, daje uvid u kemijski sastav napitka te proučava kontraindikacije koje se mogu pojaviti nakon učestale konzumacije.
čaj, fermentacija, kombucha, pozitivni učinci, SCOBY
nije evidentirano
engleski
NUTRITIONAL AND HEALTH EFFECTS OF THE INGREDIENTS AND METABOLITES MADE BY FERMENTATION OF KOMBUCHA DRI
nije evidentirano
Tea, Fermentation, Kombucha, Positive effects, SCO
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
05.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb