USPOREDBA KINETIKE SINTEZE BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJEM U KOMPLEKSNIM I KEMIJSKI DEFINIRANIM HRANJIVIM PODLOGAMA (CROSBI ID 453858)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hranić, Ivana
Beluhan, Sunčica
hrvatski
USPOREDBA KINETIKE SINTEZE BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJEM U KOMPLEKSNIM I KEMIJSKI DEFINIRANIM HRANJIVIM PODLOGAMA
Bakterijska nanoceluloza (BNC) je fascinantna i održiva prirodna polimerna sirovina, kojukarakteriziraju izvrsna svojstva, kao što su hidrofilnost, biorazgradivost, velika sposobnost kemijske modifikacije, te sposobnost oblikovanja različitih polukristaliničnih morfologija. Opsežno su istraženi različiti uvjeti rasta, ovisno o sastavu hranjivih podloga, vremenu uzgoja, volumenu inokuluma, površini i volumenu hranjivih podloga, kako bi se maksimizirao prinos BNC proizvedene pomoću kombuche tijekom 12 dana fermentacije zaslađenog bijelog čajau aerobnim uvjetima (50 do 110 g/L saharoze), i u Hestrin-Schramm hranjivoj podlozi (HS) koja je sadržavala različite koncentracije glukoze, galaktoze, fruktoze (1-5 % tež/vol), i glicerola (1-5 % vol/vol) kao izvora ugljika.. Praćene su promjene pH vrijednosti, nastajanje organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i prinos BNC. Smanjenje pH vrijednosti posljedica je simbiotičko-metaboličkih aktivnosti osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline i nastajanja organskih kiselina. Debljina i prinos BNC se povećavala tijekom fermentacije, ovisno o porastu površine i dubine hranjive podloge. Uzorci su analizirani FT-IR spektroskopijom te je utvrđeno da su svi imali veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost BNC prema bakterijama Salmonella typhimurium, Esherichia coli, Pseudomonas sp. i kvascu Candida albicans, ali ne i prema bakteriji Vibrio cholera
bakterijska nanoceluloza, fermentacija, biotransformacija, antimikrobna svojstva, fizikalna svojstva
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF THE KINETICS OF BACTERIAL NANOCELLULOSE SYNTHESIS GROWING IN COMPLEX AND CHEMICALLY DEFINED MEDIA
nije evidentirano
Bacterial nanocellulose (BNC), Fermentation, Organic acids, Physical properties, Antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
12.12.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb