Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci (CROSBI ID 453852)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ana Dananić Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Ana Dananić

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci

U posljednjih nekoliko desetljeća, prilikom razvoja nove hrane, veliki naglasak stavlja se na njezine fiziološke funkcije. Gljive su idealan primjer funkcionalne hrane. Niske su kalorijske vrijednosti, ali su bogat izvor nutrijenata zbog velikog udjela proteina, hlapljivih ulja, karotenoida, fenolnih spojeva, flavonoida te vitamina poput vitamina B1, B2, B3, C, D i vlakana. Uz to, ekstraktima gljiva pripisuju se brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bioaktivni spojevi iz ekstrakta imaju antikancerogena, antiupalna, hipoglikemijska, antimikrobna, antioksidacijska, imunomodulacijska, antivirusna, hepatoprotektivna, antineurodegenerativna, antiangiogena i hipokolesterolemična svojstva. Stoga, kako bismo dobili bolji uvid u neiskorišten potencijal gljiva, ovaj rad predstavljat će kratki pregled istraživanja nutritivnih, mineralnih i bioaktivnih sastojaka gljiva.

bioaktivni sastojci, funkcionalna hrana, gljive, ljekovite gljive, nutraceutici

nije evidentirano

engleski

Mushrooms: Nutraceutical, mineral and bioactive components

nije evidentirano

bioactive components, functional food, medicinal mushrooms, mushrooms nutraceutics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

05.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano