Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci (CROSBI ID 453852)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ana Dananić
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Gljive: Nutritivni, mineralni i bioaktivni sastojci
U posljednjih nekoliko desetljeća, prilikom razvoja nove hrane, veliki naglasak stavlja se na njezine fiziološke funkcije. Gljive su idealan primjer funkcionalne hrane. Niske su kalorijske vrijednosti, ali su bogat izvor nutrijenata zbog velikog udjela proteina, hlapljivih ulja, karotenoida, fenolnih spojeva, flavonoida te vitamina poput vitamina B1, B2, B3, C, D i vlakana. Uz to, ekstraktima gljiva pripisuju se brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bioaktivni spojevi iz ekstrakta imaju antikancerogena, antiupalna, hipoglikemijska, antimikrobna, antioksidacijska, imunomodulacijska, antivirusna, hepatoprotektivna, antineurodegenerativna, antiangiogena i hipokolesterolemična svojstva. Stoga, kako bismo dobili bolji uvid u neiskorišten potencijal gljiva, ovaj rad predstavljat će kratki pregled istraživanja nutritivnih, mineralnih i bioaktivnih sastojaka gljiva.
bioaktivni sastojci, funkcionalna hrana, gljive, ljekovite gljive, nutraceutici
nije evidentirano
engleski
Mushrooms: Nutraceutical, mineral and bioactive components
nije evidentirano
bioactive components, functional food, medicinal mushrooms, mushrooms nutraceutics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
05.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb