Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Perspektive i izazovi u industrijskoj biotehnologiji (CROSBI ID 453849)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mariana Lenček Perspektive i izazovi u industrijskoj biotehnologiji / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Mariana Lenček

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Perspektive i izazovi u industrijskoj biotehnologiji

Mikrobi su iznimno važni za život na Zemlji. Oni su preci svega života i vodeći su sustav za proučavanje evolucije. Mikrobna biotehnologija je grana biotehnologije koja proučava upotrebu mikrobnih stanica za proizvodnju prirodnih proizvoda i rekombinantnih proteina. Mikroorganizmi su naširoko korišteni kao stanične tvornice za industrijsku proizvodnju proteina, biofarmaceutika, finih kemikalija, hrane i pića, bioinsekticida, biognojiva te biogoriva. Industrijska biotehnologija pobuđuje veliko zanimanje uglavnom zato što je to područje povezano sa smanjenom potrošnjom energije, emisijama stakleničkih plinova i stvaranjem otpada, i može omogućiti promjenu paradigme s fosilnih goriva na proizvodnju kemikalija viših dodanih vrijednosti. Uspješne inovacije biotehnoloških proizvoda ili procesa nikada nisu definirane isključivo tehnologijom i znanošću nego i drugim čimbenicima kao što su javno prihvaćanje, inovativno okruženje i podrška vlasti putem dosljedne politike istraživanja i razvoja.

industrijska mikrobiologija, fermentacija, genetičko inženjerstvo, mikroorganizmi

nije evidentirano

engleski

Perspectives and challenges in industrial biotechnology

nije evidentirano

industrial biotechnology, fermentation, genetic engineering, microorganisms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

07.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano