Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom (CROSBI ID 315470)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Beluhan, Sunčica ; Nemec, Vili ; Ivančić Šantek, Mirela
hrvatski
Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom
Bakterijska nanoceluloza (BNC) je obnovljiva prirodna polimerna sirovina koju karakteriziraju izvrsna svojstva poput visoke kristaliničnosti i stupnja polimerizacije, hidrofilnosti, kiralnosti, biorazgradivosti, te sposobnosti stvaranja različitih morfologija polukristaliničnih vlakana. U ovom je radu istraživan uzgoj kombuche u aerobnim uvjetima tijekom 14 dana fermentacije u kokosovoj vodi na sobnoj temperaturi, pri različitim koncentracijama saharoze. Praćene su promjene pH vrijednosti, koncentracije etanola, octene, glukonske i mliječne kiseline, kao i prinos BNC. Istraživana je kinetika otpuštanja vode iz sintetizirane BNC, a rezultati su potvrdili da su uzorci pogodni za zacjeljivanje rana na koži. Antimikrobna aktivnost kombuche je testirana na bakterijama Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium i Bacillus subtilis, te kvascu vrste Candida albicans. Uočena je antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode na bakterije, no ne u potpunosti i na kvasac C. albicans.
bakterijska nanoceluloza, kombucha, organske kiseline, kinetika otpuštanja vode, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Bacterial nanocellulose (BNC) biosynthesis, and antimicrobial activity of kombucha in fermented coconut water
nije evidentirano
Bacterial nanocellulose, Kombucha, Organic acids, Water release kinetics, Antimicrobial activity
nije evidentirano