Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca (CROSBI ID 74266)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Lučan Čolić, Mirela ; Blažić, Marijana ; Hardi, Jovica Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 367-396

Podaci o odgovornosti

Lučan Čolić, Mirela ; Blažić, Marijana ; Hardi, Jovica

hrvatski

Mlaćenica - visokovrijedan nusproizvod proizvodnje maslaca

Mlaćenica ili stepka sporedni je proizvod koji se dobiva pri proizvodnji maslaca. Uz sirutku glavni je nusproizvod mljekarske industrije. Mlaćenica može biti slatka, kisela i sirutkina, ovisno o tome dobiva li se iz slatkog, kiselog ili sirutkinog vrhnja. Tijekom prerade maslaca u maslo dobiva se još jedan visokovrijedan nusproizvod – serum maslaca. Mlaćenica i serum maslaca sadrže jedinstvene bioaktivne sastojke iz membrane masne globule: fosfolipide i membranske proteine. Mlaćenica se nekada koristila kao stočna hrana, a danas se zna da posjeduje poželjna funkcionalna i terapijska svojstva. Međutim, pun potencijal sastojaka membrane masne globule, s obzirom na njihovo terapijsko djelovanje, nije u potpunosti iskorišten. U ovom poglavlju dan je prikaz dobivanja nusproizvoda tijekom proizvodnje maslaca i daljnje prerade u maslo, promjene koje uzrokuju njihov jedinstveni sastav te pregled najnovijih saznanja o tehnološkim i nutritivnim vrijednostima sastojaka mlaćenice i seruma maslaca. Prikazane su dosadašnje spoznaje o mogućnostima izolacije visokovrijednih fragmenata membrane masne globule, posebice fosfolipida, iz mlaćenice, seruma maslaca i sirutke zaostale nakon proizvodnje sira iz mlaćenice te su razmotrene mogućnosti primjene u prehrambenoj industriji, kao i u drugim granama industrije.

mlaćenica ; membrana masne globule ; bioaktivni sastojci ; izolacija ; primjena

nije evidentirano

engleski

Buttermilk - a high-value by-product of butter production

nije evidentirano

buttermilk ; milk fat globule membrane ; bioactive ingredients ; isolation : applications

nije evidentirano

Podaci o prilogu

367-396.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

2021.

978-953-7005-75-7

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija