Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića (CROSBI ID 725636)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Bendelja Ljoljić, Darija ; Kazalac, Josipa ; Tudor Kalit, Milna ; Dolenčić Špehar, Iva ; Mihaljević Žulj, Marina ; Maslov Bandić, Luna ; Kalit, Samir
hrvatski
Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića
Sirutka je nusproizvod u proizvodnji sira koja se na svjetskoj razini i danas najvećim dijelom ne prerađuje u prehrambene svrhe. Sirutka ima visoki potencijal za onečišćenje okoliša jer sadržava više od 6 % organske tvari koju čine laktoza, proteini, mliječna mast, mineralne tvari i vitamini. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina i sirutke u prahu, sirutka se kao sirovina posljednjih godina koristi i u proizvodnji jakih alkoholnih pića. Cilj rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke dobivene nakon proizvodnje istarske skute. U sirani manjeg kapaciteta proizvedene su tri šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje skute podvrgnuta je fermentaciji tijekom 120 h korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus, a potom destilaciji. U uzorcima sirutke prije fermentacije i poslije nje, određen je udio suhe tvari, proteina, mliječne masti i laktoze metodom infracrvene spektometrije, sastav hlapljivih spojeva u destilatu plinskom kromatografijom, a sadržaj etanola denzitometrijskom metodom. Udio svih komponenti kemijskog sastava sirutke izuzev udjela mliječne masti smanjivao se tijekom fermentacije. U pokusu je proizveden destilat alkoholne jakosti 35 %, u kojem su utvrđeni sljedeći spojevi: acetaldehid, metanol, n- propanol, i-butanol, n-butanol, 3-metil-1-ol, 2- metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na potencijal korištenja sirutke u proizvodnji jakih alkoholnih pića. No, zbog potencijalno štetnog djelovanja pojedinih hlapljivih spojeva na ljudsko zdravlje, u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje destilata iz sirutke potrebno je provesti dodatna istraživanja
sirutka, alkoholna fermentacija, destilacija, Kluyveromyces marxianus spp.
nije evidentirano
engleski
Whey as a raw material in the production of strong alcoholic beverages
nije evidentirano
whey, alcohol fermentation, distillation, Kluyveromyces marxianus spp.
nije evidentirano
Podaci o prilogu
42-43.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
1847-1870
Podaci o skupu
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
12.10.2022-15.10.2022
Rovinj, Hrvatska