Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića (CROSBI ID 725636)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Bendelja Ljoljić, Darija ; Kazalac, Josipa ; Tudor Kalit, Milna ; Dolenčić Špehar, Iva ; Mihaljević Žulj, Marina ; Maslov Bandić, Luna ; Kalit, Samir Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka. Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 42-43

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Kazalac, Josipa ; Tudor Kalit, Milna ; Dolenčić Špehar, Iva ; Mihaljević Žulj, Marina ; Maslov Bandić, Luna ; Kalit, Samir

hrvatski

Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića

Sirutka je nusproizvod u proizvodnji sira koja se na svjetskoj razini i danas najvećim dijelom ne prerađuje u prehrambene svrhe. Sirutka ima visoki potencijal za onečišćenje okoliša jer sadržava više od 6 % organske tvari koju čine laktoza, proteini, mliječna mast, mineralne tvari i vitamini. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina i sirutke u prahu, sirutka se kao sirovina posljednjih godina koristi i u proizvodnji jakih alkoholnih pića. Cilj rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke dobivene nakon proizvodnje istarske skute. U sirani manjeg kapaciteta proizvedene su tri šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje skute podvrgnuta je fermentaciji tijekom 120 h korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus, a potom destilaciji. U uzorcima sirutke prije fermentacije i poslije nje, određen je udio suhe tvari, proteina, mliječne masti i laktoze metodom infracrvene spektometrije, sastav hlapljivih spojeva u destilatu plinskom kromatografijom, a sadržaj etanola denzitometrijskom metodom. Udio svih komponenti kemijskog sastava sirutke izuzev udjela mliječne masti smanjivao se tijekom fermentacije. U pokusu je proizveden destilat alkoholne jakosti 35 %, u kojem su utvrđeni sljedeći spojevi: acetaldehid, metanol, n- propanol, i-butanol, n-butanol, 3-metil-1-ol, 2- metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na potencijal korištenja sirutke u proizvodnji jakih alkoholnih pića. No, zbog potencijalno štetnog djelovanja pojedinih hlapljivih spojeva na ljudsko zdravlje, u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje destilata iz sirutke potrebno je provesti dodatna istraživanja

sirutka, alkoholna fermentacija, destilacija, Kluyveromyces marxianus spp.

nije evidentirano

engleski

Whey as a raw material in the production of strong alcoholic beverages

nije evidentirano

whey, alcohol fermentation, distillation, Kluyveromyces marxianus spp.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-43.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka

Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija