Utjecaj temperature na klijance (CROSBI ID 453688)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Melnjak, Anja
Mlinarić, Selma
hrvatski
Utjecaj temperature na klijance
Mikrozelenje je nezrelo zeleno povrće, koje se ističe radi jednostavnog uzgoja te povećanog sadržaja bioaktivnih tvari u odnosu na zrelo povrće. Na kvalitetu mikrozelenja nakon skladištenja utječu različiti abiotički čimbenici, od kojih je najvažniji temperatura zbog reguliranja funkcionalnih metaboličkih procesa. Istraživanje je provedeno na dva kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): daikon i crvena rotkvica, uzgajanih sedam dana u komorama s ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem. Cilj rada bio je ispitati utjecaj 14-dnevnog skladištenja pri niskoj temperaturi (+4°C) na antioksidacijsku aktivnost mikrozelenja rotkvica mjerenjem antioksidativne aktivnosti, sadržaja polifenola, askorbinske kiseline, pigmenata, antocijana te produkata lipidne peroksidacije. Rezultati su pokazali da je 14-dnevno skladištenje na niskoj temperaturi dovelo do inhibicije većine metaboličkih putova, što dokazuju stabilna antioksidativna aktivnost, nepromijenjena količina ukupnih polifenola. Niska temperatura potaknula je i biosintezu antocijana prevenirajući oksidativni stres kultivara crvene rotkvice, što ukazuje na stabilnije fiziološke reakcije u odnosu na kultivar daikon.
rotkvica, mikrozelenje, skladištenje, niska temperatura, antioksidativnost
nije evidentirano
engleski
Effect of low temperature on seedlings
nije evidentirano
radish, microgreens, storage, low temperature, antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
15.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek