Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature na klijance (CROSBI ID 453688)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Melnjak, Anja Utjecaj temperature na klijance / Mlinarić, Selma (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2022

Podaci o odgovornosti

Melnjak, Anja

Mlinarić, Selma

hrvatski

Utjecaj temperature na klijance

Mikrozelenje je nezrelo zeleno povrće, koje se ističe radi jednostavnog uzgoja te povećanog sadržaja bioaktivnih tvari u odnosu na zrelo povrće. Na kvalitetu mikrozelenja nakon skladištenja utječu različiti abiotički čimbenici, od kojih je najvažniji temperatura zbog reguliranja funkcionalnih metaboličkih procesa. Istraživanje je provedeno na dva kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): daikon i crvena rotkvica, uzgajanih sedam dana u komorama s ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem. Cilj rada bio je ispitati utjecaj 14-dnevnog skladištenja pri niskoj temperaturi (+4°C) na antioksidacijsku aktivnost mikrozelenja rotkvica mjerenjem antioksidativne aktivnosti, sadržaja polifenola, askorbinske kiseline, pigmenata, antocijana te produkata lipidne peroksidacije. Rezultati su pokazali da je 14-dnevno skladištenje na niskoj temperaturi dovelo do inhibicije većine metaboličkih putova, što dokazuju stabilna antioksidativna aktivnost, nepromijenjena količina ukupnih polifenola. Niska temperatura potaknula je i biosintezu antocijana prevenirajući oksidativni stres kultivara crvene rotkvice, što ukazuje na stabilnije fiziološke reakcije u odnosu na kultivar daikon.

rotkvica, mikrozelenje, skladištenje, niska temperatura, antioksidativnost

nije evidentirano

engleski

Effect of low temperature on seedlings

nije evidentirano

radish, microgreens, storage, low temperature, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

15.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija