Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224505

Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline


Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Butorac, Katarina; Banić, Martina; Oršolić, Nada; Odeh, Dyana; Butorac, Ana; Lepur, Adriana et al.
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline // Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 28-29 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1224505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline
(Functional biomolecules of lactic acid bacteria)

Autori
Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Butorac, Katarina ; Banić, Martina ; Oršolić, Nada ; Odeh, Dyana ; Butorac, Ana ; Lepur, Adriana ; Bendelja, Krešo ; Savić Mlakar, Ana ; Cesutti, Paola ; Bellich, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium" / - , 2022, 28-29

Skup
44th International Dairy Experts Symposium

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biomolekule ; bioaktivni peptidi ; bakterije mliječne kiseline ; fermentirani mliječni proizvodi ; intestinalna mikrobiota
(biomolecules ; bioactive peptides ; lactic acid bacteria ; fermented dairy products ; intestinal microbiota)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) su glavne zvijezde fermentiranih mliječnih proizvoda. Prepoznate su kao modulatori crijevne mikrobiote s pozitivnim utjecajem u prevenciji i liječenju mnogih metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti. Istraživanjima koja se provode na našim nacionalnim znanstvenim projektima, „Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika“ i “Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini”, koje financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), ciljevi su odabir i funkcionalna karakterizacija probiotičkih BMK, iz fermentiranih proizvoda i majčinog mlijeka, sa specifičnim svojstvima proizvodnje potencijalnih terapijskih biomolekula kao što su egzopolisaharidi (EPS), površinski (S)- proteini, bakteriocini, bioaktivni peptidi u fermentiranim mliječnim proizvodima i funkcionalni metaboliti koji nastaju u gastrointestinalnom traktu (GIT-u) nakon njihove primjene. Funkcionalna i tehnološka svojstva površinskih S- proteina iz Levilactobacillus brevis sojeva i EPS- a iz Limosilactobacillus fermentum sojeva su prema rezultatima naših istraživanja: povećano preživljavanje tijekom gastrointestinalnog tranzita, kompetitivna ekskluzija patogena, dulje vrijeme zadržavanja u debelom crijevu domaćina i imunomodulacijsko djelovanje. Dodatno, EPS služe kao prebiotički supstrati za crijevnu mikrobiotu koja proizvodi kratkolančane masne kiseline i mliječnu kiselinu s antibakterijskim i imunomodulacijskim djelovanjem, te služe kao izvor energije intestinalnim epitelnim stanicama i pozitivno utječu na metabolizam kolesterola i lipida. Sojevi BMK s bakteriocinskom aktivnošću, potvrđenom nakon sekvencioniranja cijelih genoma i provedene anotacije njihovih gena, specifično inhibiraju bakterijske kontaminante mlijeka Staphylococcus aureus i Listeria monocytogenes. Združnom primjenom sojeva, producenta S-proteina Levilactobacillus brevis SF9B i producenta bakteriocina Lactiplantibacillus plantarum SF9C, postignuta je značajna promjena sastava crijevne mikrobiote štakora korištenih u eksperimentalnom modelu namijenjenom istraživanju Alzheimerove bolesti. Bioaktivni peptidi su detektirani nakon proteolitičke razgradnje mliječnih proteina s ispitivanim sojevima BMK, a kao bioaktivne molekule pokazuju antioksidacijsku, imunomodulacijsku, antitrombotičku, antimikrobnu i inhibicijsku aktivnost prema angiotenzin- konvertirajućem enzimu (ACE) što ima učinak snižavanja krvnog tlaka. Rezultati mnogih znanstvenih istraživanja upućuju na pozitivan učinak bioaktivnih peptida iz fermentiranih mliječnih proizvoda na probavni, endokrini, kardiovaskularni, imunosni i živčani sustav, što predstavlja veliki izazov za mljekarsku industriju. Naime, analitičari predviđaju vrijednost tržišta proizvoda s bioaktivnim peptidima i proteinima, bilo kao funkcionalne hrane, dodataka prehrani ili farmaceutskih lijekova, u ukupnom iznosu većem od 78, 6 milijardi EUR do 2027. godine.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Novak, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja; Butorac, Katarina; Banić, Martina; Oršolić, Nada; Odeh, Dyana; Butorac, Ana; Lepur, Adriana et al.
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline // Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 28-29 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kos, B., Šušković, J., Novak, J., Leboš Pavunc, A., Butorac, K., Banić, M., Oršolić, N., Odeh, D., Butorac, A. & Lepur, A. (2022) Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline. U: Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium".
@article{article, author = {Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Butorac, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Or\v{s}oli\'{c}, Nada and Odeh, Dyana and Butorac, Ana and Lepur, Adriana and Bendelja, Kre\v{s}o and Savi\'{c} Mlakar, Ana and Cesutti, Paola and Bellich, Barbara}, year = {2022}, pages = {28-29}, keywords = {biomolekule, bioaktivni peptidi, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, intestinalna mikrobiota}, title = {Funkcionalne biomolekule bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {biomolekule, bioaktivni peptidi, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, intestinalna mikrobiota}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Novak, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Butorac, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Or\v{s}oli\'{c}, Nada and Odeh, Dyana and Butorac, Ana and Lepur, Adriana and Bendelja, Kre\v{s}o and Savi\'{c} Mlakar, Ana and Cesutti, Paola and Bellich, Barbara}, year = {2022}, pages = {28-29}, keywords = {biomolecules, bioactive peptides, lactic acid bacteria, fermented dairy products, intestinal microbiota}, title = {Functional biomolecules of lactic acid bacteria}, keyword = {biomolecules, bioactive peptides, lactic acid bacteria, fermented dairy products, intestinal microbiota}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font