Nove tehnologije u proizvodnji tovnih pilića (CROSBI ID 453682)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čoklo, Filip
Gottstein, Željko ; Matković, Kristina
hrvatski
Nove tehnologije u proizvodnji tovnih pilića
Cilj ovog rada bio je opisati tehnološke postupke u intenzivnom tovu pilića, dotaknuti se najvažnijih tehnoloških i mikroklimatskih čimbenika u proizvodnji, te opisati nove tehnologije koje se koriste u proizvodnji, njihov utjecaj na poboljšanje kvalitete i ekonomičnosti proizvodnje, te utjecaj obogaćenog okoliša na dobrobit i zdravlje pilića. Tehnološki sustavi za hranidbu i pojidbu moraju pilićima osigurati dovoljnu količinu hrane i vode potrebne za brzi i kvalitetan tov, a objekt za uzgoj i sustavi za zagrijavanje, ventilaciju i osvjetljenje trebaju stvoriti povoljne mikroklimatske uvjete kako bi pilićima u uzgoju imali ugodu, očuvano zdravlje i dobrobit te sposobnost ispoljavanja genetskog potencijala bez prevelike pojavnosti bolesti i ozljeda. Nove tehnologije osiguravaju nam bolji nadzor nad svim mikroklimatskim parametrima, kvalitetom stelje te nad ponašanjem samih životinja što nam izravno koristi u kontroli i kontinuiranom poboljšanju proizvodnog procesa, a naročito u kontroli zdravlja pri čemu se promptnim reagiranjem može prevenirati razvoj niza problema te smanjiti potreba za liječenjem.
intenzivan tov, tehnološki postupci, mikroklimatski uvjeti, dobrobit
nije evidentirano
engleski
New technologies in broiler production
nije evidentirano
intensive fattening, technological processes, microclimatic conditions, welfare
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
29.04.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb