Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 12243

Funkcioniranje eksternog nadzora u Republici Hrvatskoj


Vitezić, Neda
Funkcioniranje eksternog nadzora u Republici Hrvatskoj // Računovodstvo, financije i revizija u suvremenim gospodarskim uvjetima / Winter, Vera (i drugi) (ur.).
Pula, Hrvatska: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 1997. str. 159-173 (pozvano predavanje, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Funkcioniranje eksternog nadzora u Republici Hrvatskoj
(Functioning of External Supervision in Croatia)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Računovodstvo, financije i revizija u suvremenim gospodarskim uvjetima / Winter, Vera (i drugi) - : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 1997, 159-173

Skup
XXXII simpozij: Računovodstvo, financije i revizija u suvremenim gospodarskim uvjetima

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 5-7.06.1997.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Nadzor; financijska policija; porezna uprava; državna revizija
(Rupervision; financial police; tax office; government audit)

Sažetak
Nadzor je prisutan u svim segmentima društvene i ljudske aktivnosti i stoga ga treba shvatiti kao nužan i uobičajen dio ukupne aktivnosti svakog društva. Bez nadzora nema ni ostvarivanja postavljenih ciljeva, pa je nadzor uvijek u funkciji učinkovitosti pojedinačnog razvoja i ukupnog napretka jedne zemlje. Prelazak na privatizaciju i poslovanje na tržišnim načelima zahtijevalo je i izmjene nadzora u institucionalnom i funkcionalnom smislu. Ustrojile su se tri temeljne institucije praćenja financijskog i ukupnog ekonomskog poslovanja pravnih i fizičkih osoba.: Financijska policija, Porezna uprava i Državna revizija. Osim tih institucija, prisutne su i ostale službe za pojedina specifična područja - razni inspektorati, te sudovi, odvjetništva i pravobranilaštva čije djelovanje neće biti predmetom ovog rada. Težište će biti na funkcioniranju eksternog nadzora u smislu osiguranja financijske discipline glede podmirenja obveza, tj. pravilnog obračuna i uplate javnih prihoda, te nadzora državnih izdataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)