Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224280

Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke


Butorac, Katarina; Banić, Martina; Leboš Pavunc, Andreja; Novak, Jasna; Tonković, Katarina; Brajković, Katarina; Butorac, Ana; Lovrić, Marija; Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke // Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 61-61 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1224280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke
(Development of an innovative functional whey-based beverage with bioactive peptides)

Autori
Butorac, Katarina ; Banić, Martina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Tonković, Katarina ; Brajković, Katarina ; Butorac, Ana ; Lovrić, Marija ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium" / - , 2022, 61-61

Skup
44th International Dairy Experts Symposium

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bioaktivni peptidi ; inovativni napitak ; sirutka ; probiotici ; održivost
(bioactive peptides ; innovative beverage ; whey ; probiotics ; sustainability)

Sažetak
Inovativni funkcionalni napitak proizveden je na bazi sirutke izdvojene nakon proizvodnje sušenog svježeg sira s probiotičkim bakterijama mliječne kiseline (BMK) specifičnih tehno-funkcionalnih svojstava značajnih za fermentaciju i funkcionalnost finalnog proizvoda. Fermentacija je provedena primjenom Levilactobacillus brevis ZG1 koji eksprimira S-protein, Lactiplantibacillus plantarum ZG1C koji sintetizira plantaricin, Limosilactobacillus fermentum D12 koji proizvodi egzopolisaharide (EPS), te Enterococcus faecium ZGZA7-10 s proteolitičkim djelovanjem. Nakon proizvodnje i tijekom skladištenja određen je značajno visok broj živih bakterijskih stanica dodanih BMK u uzorcima tekuće ili koncentrirane sirutke priređene liofilizacijom. Relativna zastupljenost dodatnih BMK u mikrobnoj populaciji sirutke ustanovljena je i primjenom tehnika nove generacije sekvencioniranja. Inovativni napitak na bazi sirutke je blago kiselih svojstava s niskim sadržajima masti i laktoze. Analize spregnutim tehnikama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa potvrdile su prisutnost raznovrsnih peptida iz kazeina, pretpostavlja se uslijed proteazne aktivnosti primjenjene mješovite kulture BMK. Prema senzorskoj analizi, dodatkom arome vanilije i maline postignuta su poboljšana senzorska svojstva inovativnog napitka na bazi sirutke, ali i u formulaciji koncentrirane sirutke. Proizvedeni inovativni napitci u tekućoj i liofiliziranoj formi bogat su izvor nutrijenata, a dodana funkcionalna vrijednost postignuta je primjenom probiotičkih BMK s metaboličkim svojstvima sinteze bakteriocina, S-proteina i bioaktivnih peptida, odnosno EPS. Primjenom odabranih BMK moguće je utjecati i na održivost procesa, odnosno postići ekološki i ekonomski učinak uslijed iskorištavanja sirutke iz nusproizvoda u proizvod mliječne industrije.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Butorac, Katarina; Banić, Martina; Leboš Pavunc, Andreja; Novak, Jasna; Tonković, Katarina; Brajković, Katarina; Butorac, Ana; Lovrić, Marija; Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke // Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 61-61 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Butorac, K., Banić, M., Leboš Pavunc, A., Novak, J., Tonković, K., Brajković, K., Butorac, A., Lovrić, M., Šušković, J. & Kos, B. (2022) Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke. U: Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium".
@article{article, author = {Butorac, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Novak, Jasna and Tonkovi\'{c}, Katarina and Brajkovi\'{c}, Katarina and Butorac, Ana and Lovri\'{c}, Marija and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2022}, pages = {61-61}, keywords = {bioaktivni peptidi, inovativni napitak, sirutka, probiotici, odr\v{z}ivost}, title = {Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s bioaktivnim peptidima na bazi sirutke}, keyword = {bioaktivni peptidi, inovativni napitak, sirutka, probiotici, odr\v{z}ivost}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Butorac, Katarina and Bani\'{c}, Martina and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Novak, Jasna and Tonkovi\'{c}, Katarina and Brajkovi\'{c}, Katarina and Butorac, Ana and Lovri\'{c}, Marija and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2022}, pages = {61-61}, keywords = {bioactive peptides, innovative beverage, whey, probiotics, sustainability}, title = {Development of an innovative functional whey-based beverage with bioactive peptides}, keyword = {bioactive peptides, innovative beverage, whey, probiotics, sustainability}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font