Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe (CROSBI ID 315393)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata
hrvatski
Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe
Zbog povećanih zahtjeva potrošaća i sve većim očekivanjima u svezi s kvalitetom, praktičnošću, sigurnošću i generalno produženim rokom trajanja mesnih proizvoda i plodova mora postavljen je veliki izazov u primjeni metoda za pakiranje navedenih prehrambenih proizvoda. U kombinaciji s rastućim zahtjevima trgovaca za isplativim produljenjem roka trajanja svježe hrane, industrija pakiranja hrane brzo se razvila kako bi zadovoljila te zahtjeve i očekivanja. Prehrambena industrija razvija učinkovite i inovativne načine očuvanja hrane kako bi produžila njihov vijek trajanja. Glavni vektor razvoja prehrambenih tehnologija je uporaba prehrambenih aditiva koji produljuju rok trajanja i fizikalnih metoda obrade koje inhibiraju reprodukciju bakterijskih stanica. Do kvarenja hrane može doći zbog oksidacije masti i razvoja patogene mikroflore. Bakteriološka kontaminacija uzrokuje gubitak od 25 % ukupne količine lako kvarljivih proizvoda godišnje, što predstavlja ekonomski značajne gubitke s obzirom da su meso i riba skupe namirnice ali i gomilanje biootpada i ambalaže za istu. Glavni razlog smanjenja roka trajanja proizvoda od mesa i ribe je korištenje neadekvatnih režima skladištenja koji dovode do enzimske i mikrobne aktivnosti koje je potrebno spriječiti odeđenim sustavima pakiranja.
rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora
nije evidentirano
engleski
The effect of the packaging method on the shelf life of fresh meat and fish
nije evidentirano
shelf life, meat products, seafood
nije evidentirano