Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe (CROSBI ID 315393)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija

Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 391-397

Podaci o odgovornosti

Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata

hrvatski

Utjecaj metode pakiranja na trajnost svježeg mesa i ribe

Zbog povećanih zahtjeva potrošaća i sve većim očekivanjima u svezi s kvalitetom, praktičnošću, sigurnošću i generalno produženim rokom trajanja mesnih proizvoda i plodova mora postavljen je veliki izazov u primjeni metoda za pakiranje navedenih prehrambenih proizvoda. U kombinaciji s rastućim zahtjevima trgovaca za isplativim produljenjem roka trajanja svježe hrane, industrija pakiranja hrane brzo se razvila kako bi zadovoljila te zahtjeve i očekivanja. Prehrambena industrija razvija učinkovite i inovativne načine očuvanja hrane kako bi produžila njihov vijek trajanja. Glavni vektor razvoja prehrambenih tehnologija je uporaba prehrambenih aditiva koji produljuju rok trajanja i fizikalnih metoda obrade koje inhibiraju reprodukciju bakterijskih stanica. Do kvarenja hrane može doći zbog oksidacije masti i razvoja patogene mikroflore. Bakteriološka kontaminacija uzrokuje gubitak od 25 % ukupne količine lako kvarljivih proizvoda godišnje, što predstavlja ekonomski značajne gubitke s obzirom da su meso i riba skupe namirnice ali i gomilanje biootpada i ambalaže za istu. Glavni razlog smanjenja roka trajanja proizvoda od mesa i ribe je korištenje neadekvatnih režima skladištenja koji dovode do enzimske i mikrobne aktivnosti koje je potrebno spriječiti odeđenim sustavima pakiranja.

rok trajnosti, mesnih proizvodi, plodovi mora

nije evidentirano

engleski

The effect of the packaging method on the shelf life of fresh meat and fish

nije evidentirano

shelf life, meat products, seafood

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24 (5)

2022.

391-397

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija