Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 725436)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Sabolek, Ivana ; Matković, Kristina ; Pavičić, Željko ; Menčik, Sven ; Piplica, Aneta ; Matković, Srećko ; Ostović Mario Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj / Organic cattle production – welfare standards and situation in Croatia // Zbornik sažetaka / Book of Abstracts. 2022. str. 19-19

Podaci o odgovornosti

Sabolek, Ivana ; Matković, Kristina ; Pavičić, Željko ; Menčik, Sven ; Piplica, Aneta ; Matković, Srećko ; Ostović Mario

hrvatski

Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj

Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Jedan od glavnih ciljeva ekološke proizvodnje jest proizvodnja hrane privlačnih, autentičnih okusa, teksture i kvalitete. U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine u ekološkoj proizvodnji bilo 21.551 govedo, čineći udio od 5, 1 % u ukupnoj govedarskoj proizvodnji, a 2018. s udjelom od 4, 7 % naša zemlja svrstala se na 15. mjesto u Europskoj uniji - prema udjelu mliječnih krava (0, 7 %) na 22. mjesto. Najviše goveda na ekološki prihvatljiv način uzgaja se u Ličko- senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Goveda u ekološkoj proizvodnji moraju se hraniti ekološki proizvedenom hranom, držati se na stelji i imati pristup površinama na otvorenom, uz poštivanje minimalnih smještajnih normativa. Gustoća naseljenosti ne smije prelaziti 170 kg dušika godišnje po hektaru poljoprivredne površine. Telad se najmanje tri mjeseca mora hraniti majčinim mlijekom, a nakon tjedan dana života ne smije se držati u pojedinačnim odjeljcima. Zdravstvena zaštita temelji se na jačanju otpornosti životinja na bolesti. Uzimajući u obzir odlike ekološke proizvodnje i sve veće potrebe tržišta za ekološkim proizvodima, nužno je osnažiti razvoj ekološke govedarske proizvodnje u našoj zemlji, uključujući mliječno govedarstvo.

goveda, ekološka proizvodnja, dobrobit životinja, standardi, Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Organic cattle production – welfare standards and situation in Croatia

Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Jedan od glavnih ciljeva ekološke proizvodnje jest proizvodnja hrane privlačnih, autentičnih okusa, teksture i kvalitete. U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine u ekološkoj proizvodnji bilo 21.551 govedo, čineći udio od 5, 1 % u ukupnoj govedarskoj proizvodnji, a 2018. s udjelom od 4, 7 % naša zemlja svrstala se na 15. mjesto u Europskoj uniji - prema udjelu mliječnih krava (0, 7 %) na 22. mjesto. Najviše goveda na ekološki prihvatljiv način uzgaja se u Ličko- senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Goveda u ekološkoj proizvodnji moraju se hraniti ekološki proizvedenom hranom, držati se na stelji i imati pristup površinama na otvorenom, uz poštivanje minimalnih smještajnih normativa. Gustoća naseljenosti ne smije prelaziti 170 kg dušika godišnje po hektaru poljoprivredne površine. Telad se najmanje tri mjeseca mora hraniti majčinim mlijekom, a nakon tjedan dana života ne smije se držati u pojedinačnim odjeljcima. Zdravstvena zaštita temelji se na jačanju otpornosti životinja na bolesti. Uzimajući u obzir odlike ekološke proizvodnje i sve veće potrebe tržišta za ekološkim proizvodima, nužno je osnažiti razvoj ekološke govedarske proizvodnje u našoj zemlji, uključujući mliječno govedarstvo.

cattle, organic production, animal welfare, standards, Croatia

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-19.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka / Book of Abstracts

Podaci o skupu

44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / 44th International Dairy Experts Symposium

predavanje

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina