Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 725436)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Sabolek, Ivana ; Matković, Kristina ; Pavičić, Željko ; Menčik, Sven ; Piplica, Aneta ; Matković, Srećko ; Ostović Mario
hrvatski
Ekološko govedarstvo – standardi dobrobiti i stanje u Republici Hrvatskoj
Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Jedan od glavnih ciljeva ekološke proizvodnje jest proizvodnja hrane privlačnih, autentičnih okusa, teksture i kvalitete. U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine u ekološkoj proizvodnji bilo 21.551 govedo, čineći udio od 5, 1 % u ukupnoj govedarskoj proizvodnji, a 2018. s udjelom od 4, 7 % naša zemlja svrstala se na 15. mjesto u Europskoj uniji - prema udjelu mliječnih krava (0, 7 %) na 22. mjesto. Najviše goveda na ekološki prihvatljiv način uzgaja se u Ličko- senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Goveda u ekološkoj proizvodnji moraju se hraniti ekološki proizvedenom hranom, držati se na stelji i imati pristup površinama na otvorenom, uz poštivanje minimalnih smještajnih normativa. Gustoća naseljenosti ne smije prelaziti 170 kg dušika godišnje po hektaru poljoprivredne površine. Telad se najmanje tri mjeseca mora hraniti majčinim mlijekom, a nakon tjedan dana života ne smije se držati u pojedinačnim odjeljcima. Zdravstvena zaštita temelji se na jačanju otpornosti životinja na bolesti. Uzimajući u obzir odlike ekološke proizvodnje i sve veće potrebe tržišta za ekološkim proizvodima, nužno je osnažiti razvoj ekološke govedarske proizvodnje u našoj zemlji, uključujući mliječno govedarstvo.
goveda, ekološka proizvodnja, dobrobit životinja, standardi, Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Organic cattle production – welfare standards and situation in Croatia
Ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne metode u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Jedan od glavnih ciljeva ekološke proizvodnje jest proizvodnja hrane privlačnih, autentičnih okusa, teksture i kvalitete. U Hrvatskoj je tijekom 2019. godine u ekološkoj proizvodnji bilo 21.551 govedo, čineći udio od 5, 1 % u ukupnoj govedarskoj proizvodnji, a 2018. s udjelom od 4, 7 % naša zemlja svrstala se na 15. mjesto u Europskoj uniji - prema udjelu mliječnih krava (0, 7 %) na 22. mjesto. Najviše goveda na ekološki prihvatljiv način uzgaja se u Ličko- senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Goveda u ekološkoj proizvodnji moraju se hraniti ekološki proizvedenom hranom, držati se na stelji i imati pristup površinama na otvorenom, uz poštivanje minimalnih smještajnih normativa. Gustoća naseljenosti ne smije prelaziti 170 kg dušika godišnje po hektaru poljoprivredne površine. Telad se najmanje tri mjeseca mora hraniti majčinim mlijekom, a nakon tjedan dana života ne smije se držati u pojedinačnim odjeljcima. Zdravstvena zaštita temelji se na jačanju otpornosti životinja na bolesti. Uzimajući u obzir odlike ekološke proizvodnje i sve veće potrebe tržišta za ekološkim proizvodima, nužno je osnažiti razvoj ekološke govedarske proizvodnje u našoj zemlji, uključujući mliječno govedarstvo.
cattle, organic production, animal welfare, standards, Croatia
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-19.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka / Book of Abstracts
Podaci o skupu
44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / 44th International Dairy Experts Symposium
predavanje
12.10.2022-15.10.2022
Rovinj, Hrvatska