Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj higijene u proizvodnji na broj kvasaca i plijesni te održivost mliječnih proizvoda (CROSBI ID 725363)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mikuš, Tomislav ; Biljan, Josipa ; Cvrtila, Željka ; Zadravec, Manuela ; Kozačinski, Lidija Utjecaj higijene u proizvodnji na broj kvasaca i plijesni te održivost mliječnih proizvoda // Zbornik sažetaka / Bašić, Zoran (ur.). Zagreb, 2022. str. 82-82

Podaci o odgovornosti

Mikuš, Tomislav ; Biljan, Josipa ; Cvrtila, Željka ; Zadravec, Manuela ; Kozačinski, Lidija

hrvatski

Utjecaj higijene u proizvodnji na broj kvasaca i plijesni te održivost mliječnih proizvoda

Cilj rada bio je istražiti održivost fermentiranih mliječnih proizvoda od pasteriziranog (jogurt) i nepasteriziranog mlijeka (vrhnje) u uvjetima pohrane u hladnjaku na različitim temperaturnim uvjetima (+4 °C i +12 °C). Oba proizvoda proizvedena su u OPG-u, od mlijeka koje se dobiva iz vlastite proizvodnje. Provedene su senzorička, fizikalno-kemijska (pH), te mikrobiološka pretraga kvasaca i plijesni. Proizvodi su uzorkovani 1., 3., 7. i 14. dan pohrane. U senzoričkoj pretrazi jogurta i vrhnja nisu utvrđena značajnija odstupanja u ocjenjivanim parametrima tijekom 7 dana pohrane pa su miris i okus bili svojstveni vrsti proizvoda a konzistencija gusta, tekuća. Tek posljednjeg dana vrhnje (+12 °C) nije bilo pogodno za testiranje zbog izmijenjenih senzoričkih svojstava. Praćenjem pH utvrđeno je da su vrijednosti u jogurtu ostale gotovo identične na obje temperature pohrane (4, 49-4, 47 ; 4, 49-4, 43), vrijednosti u vrhnju su rasle na +4 °C (4, 61- 4, 75), a na +12 °C je mjerenje zaustavljeno zbog kvarenja posljednjeg dana. Mikrobiološkom pretragom porast kvasaca u vrhnju utvrđen je već od prvog, a u jogurtu od trećeg dana pokusa. U obje vrste uzoraka na +4 °C utvrđene su vrste Torulaspora quercuum, Pichia fermentans, Galactomyces candidus (Geotrichum), dok su na +12 °C utvrđeni još i Candida intermedia, Galactomyces geotrichum, te plijesan Penicillium sp. Navedeni nalaz sugerira kako su uzorci kontaminirani tijekom proizvodnje, te samim time im je narušena održivost, ali i sigurnost.

mliječni proizvodi, održivost, pohrana, kontaminacija, kvasci

nije evidentirano

engleski

The impact of hygiene in production on the number of yeasts and molds and the sustainability of dairy products

nije evidentirano

dairy products, sustainability, storage, contamination, yeasts

nije evidentirano

Podaci o prilogu

82-82.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Bašić, Zoran

Zagreb:

1847-1870

Podaci o skupu

44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Veterinarska medicina