Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Okoliš i alergije na hranu - poveznice (CROSBI ID 725236)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kučinac, Latica ; Habuda-Stanić, Mirna Environment and food allergy - relations / Okoliš i alergije na hranu - poveznice // 2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 56-57

Podaci o odgovornosti

Kučinac, Latica ; Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Okoliš i alergije na hranu - poveznice

Intolerancija na hranu i alergije postaju sve ozbiljniji problem posljednjih desetljeća, a često ih se povezuje i s prisutnošću raznih onečišćenja u okolišu. Mnogi ljudi, posebno djeca, osjetljivi su na određene sastojke hrane ili hranu u cjelini. Kako se razvijaju alergije i netolerancije, tako se razvijaju i prehrambeni proizvodi koji isključuju takvu hranu ili alergene u njima. Iz tog razloga na policama možemo vidjeti sve više proizvoda s podebljanim slovima otisnutim BEZ GLUTENA i sličnih, a ako pogledamo deklaracije, svaki alergen koji svaka namirnica sadrži bit će i podebljan. S obzirom na hranu, alergijske reakcije mogu izazvati: gluten, laktoza, jaja, kikiriki, soju, riba i morske plodove te razne aditivi. Za osobe koje su netolerantne ili alergične na neku namirnicu, nije problem izbjegavanje, već je problem što se dodaju drugim namirnicama kao pojačivači okusa, tvari kao sastavni dio hrane ili kao aditivi. Aditivi su jedan od alergena koji su opasni, ne samo za pojedince, već i za sve nas. Neki od njih mogu biti štetni po zdravlje i stoga kancerogeni. U ovom radu biti će prikazani uzroci intolerancije na hranu te odgovori prehrambene industrije koja osmišljavanjem i proizvodnjom modificiranih tradicionalnih prehrambenih proizvoda nastoji olakšati zdravstvene tegobe osobama koje uzrokuje intolerancija na pojedine sastojke hrane i koje se suočavaju sa sve češćim zdravstvenim problemom današnjice.

okoliš ; alergeni ; alergije ; hrana

nije evidentirano

engleski

Environment and food allergy - relations

Intolerancija na hranu i alergije postaju sve ozbiljniji problem posljednjih desetljeća, a često ih se povezuje i s prisutnošću raznih onečišćenja u okolišu. Mnogi ljudi, posebno djeca, osjetljivi su na određene sastojke hrane ili hranu u cjelini. Kako se razvijaju alergije i netolerancije, tako se razvijaju i prehrambeni proizvodi koji isključuju takvu hranu ili alergene u njima. Iz tog razloga na policama možemo vidjeti sve više proizvoda s podebljanim slovima otisnutim BEZ GLUTENA i sličnih, a ako pogledamo deklaracije, svaki alergen koji svaka namirnica sadrži bit će i podebljan. S obzirom na hranu, alergijske reakcije mogu izazvati: gluten, laktoza, jaja, kikiriki, soju, riba i morske plodove te razne aditivi. Za osobe koje su netolerantne ili alergične na neku namirnicu, nije problem izbjegavanje, već je problem što se dodaju drugim namirnicama kao pojačivači okusa, tvari kao sastavni dio hrane ili kao aditivi. Aditivi su jedan od alergena koji su opasni, ne samo za pojedince, već i za sve nas. Neki od njih mogu biti štetni po zdravlje i stoga kancerogeni. U ovom radu biti će prikazani uzroci intolerancije na hranu te odgovori prehrambene industrije koja osmišljavanjem i proizvodnjom modificiranih tradicionalnih prehrambenih proizvoda nastoji olakšati zdravstvene tegobe osobama koje uzrokuje intolerancija na pojedine sastojke hrane i koje se suočavaju sa sve češćim zdravstvenim problemom današnjice.

environment ; allergens ; allergies ; food

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

56-57.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts

Habuda-Stanić, Mirna

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-91-7

Podaci o skupu

2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)

predavanje

02.06.2022-03.06.2022

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Interdisciplinarne biotehničke znanosti