Okoliš i alergije na hranu - poveznice (CROSBI ID 725236)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Kučinac, Latica ; Habuda-Stanić, Mirna
hrvatski
Okoliš i alergije na hranu - poveznice
Intolerancija na hranu i alergije postaju sve ozbiljniji problem posljednjih desetljeća, a često ih se povezuje i s prisutnošću raznih onečišćenja u okolišu. Mnogi ljudi, posebno djeca, osjetljivi su na određene sastojke hrane ili hranu u cjelini. Kako se razvijaju alergije i netolerancije, tako se razvijaju i prehrambeni proizvodi koji isključuju takvu hranu ili alergene u njima. Iz tog razloga na policama možemo vidjeti sve više proizvoda s podebljanim slovima otisnutim BEZ GLUTENA i sličnih, a ako pogledamo deklaracije, svaki alergen koji svaka namirnica sadrži bit će i podebljan. S obzirom na hranu, alergijske reakcije mogu izazvati: gluten, laktoza, jaja, kikiriki, soju, riba i morske plodove te razne aditivi. Za osobe koje su netolerantne ili alergične na neku namirnicu, nije problem izbjegavanje, već je problem što se dodaju drugim namirnicama kao pojačivači okusa, tvari kao sastavni dio hrane ili kao aditivi. Aditivi su jedan od alergena koji su opasni, ne samo za pojedince, već i za sve nas. Neki od njih mogu biti štetni po zdravlje i stoga kancerogeni. U ovom radu biti će prikazani uzroci intolerancije na hranu te odgovori prehrambene industrije koja osmišljavanjem i proizvodnjom modificiranih tradicionalnih prehrambenih proizvoda nastoji olakšati zdravstvene tegobe osobama koje uzrokuje intolerancija na pojedine sastojke hrane i koje se suočavaju sa sve češćim zdravstvenim problemom današnjice.
okoliš ; alergeni ; alergije ; hrana
nije evidentirano
engleski
Environment and food allergy - relations
Intolerancija na hranu i alergije postaju sve ozbiljniji problem posljednjih desetljeća, a često ih se povezuje i s prisutnošću raznih onečišćenja u okolišu. Mnogi ljudi, posebno djeca, osjetljivi su na određene sastojke hrane ili hranu u cjelini. Kako se razvijaju alergije i netolerancije, tako se razvijaju i prehrambeni proizvodi koji isključuju takvu hranu ili alergene u njima. Iz tog razloga na policama možemo vidjeti sve više proizvoda s podebljanim slovima otisnutim BEZ GLUTENA i sličnih, a ako pogledamo deklaracije, svaki alergen koji svaka namirnica sadrži bit će i podebljan. S obzirom na hranu, alergijske reakcije mogu izazvati: gluten, laktoza, jaja, kikiriki, soju, riba i morske plodove te razne aditivi. Za osobe koje su netolerantne ili alergične na neku namirnicu, nije problem izbjegavanje, već je problem što se dodaju drugim namirnicama kao pojačivači okusa, tvari kao sastavni dio hrane ili kao aditivi. Aditivi su jedan od alergena koji su opasni, ne samo za pojedince, već i za sve nas. Neki od njih mogu biti štetni po zdravlje i stoga kancerogeni. U ovom radu biti će prikazani uzroci intolerancije na hranu te odgovori prehrambene industrije koja osmišljavanjem i proizvodnjom modificiranih tradicionalnih prehrambenih proizvoda nastoji olakšati zdravstvene tegobe osobama koje uzrokuje intolerancija na pojedine sastojke hrane i koje se suočavaju sa sve češćim zdravstvenim problemom današnjice.
environment ; allergens ; allergies ; food
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
56-57.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2nd International Student GREEN Conference - Book of Abstracts
Habuda-Stanić, Mirna
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-91-7
Podaci o skupu
2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)
predavanje
02.06.2022-03.06.2022
Osijek, Hrvatska
Povezanost rada
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Interdisciplinarne biotehničke znanosti