Škrlet hrvatski vinski biser (CROSBI ID 22354)
Autorska knjiga | monografija (stručna) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pejić, Ivan ; Maletić, Edi ; Preiner, Darko ; Vončina, Darko ; Šimon, Silvio ; Petric, Ivana Vladimira ; Marković, Zvjezdana ; Mesarić, Boris ; Miklaužić, Lovro
Pejić, Ivan ; Maletić, Edi
Zanella, Linda
hrvatski
Škrlet hrvatski vinski biser
Škrlet bijeli je hrvatska autohtona sorta vinove loze koja se danas najviše uzgaja na području Moslavine. Sadržaj knjige kroz devet poglavlja obuhvaća teme od povijesti uzgoja, podrijetla, ampelografskog opisa, gospodarske evaluacije sorte i uzgojnog područja preko postupka klonske selekcije i uspostave matičnih nasada za proizvodnju sadnog materijala, najznačajnijih tipova vina te trendova i budućih izazova u proizvodnji Škrleta. U knjizi se iznose rekonstrukcija povijesti uzgoja i hipoteze o podrijetlu i etimologiji imena, podaci o rasprostranjenosti, proizvodnim površinama i osnovnim karakteristikama vina temeljem službenih analiza i ocjenjivanja vina. Naveden je i pregled do sada provedenih znanstvenih istraživanja usmjerenih na različita pitanja vezana uz proizvodnju grožđa i vina. Glavni dio knjige donosi ampelografski opis sorte koji uz botanički opis obuhvaća i opise bioloških i gospodarskih svojstava, te kakvoće i enološkog potencijala. Uz ovo se opisuju i klimatske i pedološke prilike podregija Moslavina i Pokuplje, odnosno teroirre Škrleta koji omogućava očitovanje njegovog punog kvalitativnog potencijala i proizvodnju prepoznatljivih tipova vina. Iscrpno se opisuju relevantne bolesti vinove loze i metode njihove detekcije te postupak klonske (zdravstvene i genetičke) selekcije provođene tijekom 15 godina, a što je dovelo do priznavanja i registracije triju klonova Škrleta (kao prvih klonova neke hrvatske autohtone sorte). Detaljno je opisano i podizanje matičnih nasada klonova za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala koji je danas na tržištu. U završnom dijelu se navode praktična iskustva sa Škrletom u vinogradu i podrumu: uzgojni zahtjevi sorte, prikladna tehnologija proizvodnje u vinogradu te tehnologija prerade grožđa, njege i dozrijevanja pri proizvodnji različitih tipova vina. Knjiga sadrži i prikaz udruživanja proizvođača i njihovog djelovanja kroz različite vinske udruge, organizacije izložbi vina i drugih promotivnih aktivnosti vezanih uz Škrlet i područje Moslavine. U završnom poglavlju opisuju se trendovi i budući izazovi s kojima će se suočavati proizvođači u bližoj budućnosti te se daju preporuke za sljubljivanje različitih tipova vina ove sorte s jelima, poglavito onima iz Moslavine.
škrlet, podrijetlo, povijest, gospodarska svojstva, područje uzgoja, klonska selekcija, udruge, trendovi
nije evidentirano
engleski
Škrlet a pearl among Croatian wines
Škrlet bijeli je hrvatska autohtona sorta vinove loze koja se danas najviše uzgaja na području Moslavine. Sadržaj knjige kroz devet poglavlja obuhvaća teme od povijesti uzgoja, podrijetla, ampelografskog opisa, gospodarske evaluacije sorte i uzgojnog područja preko postupka klonske selekcije i uspostave matičnih nasada za proizvodnju sadnog materijala, najznačajnijih tipova vina te trendova i budućih izazova u proizvodnji Škrleta. U knjizi se iznose rekonstrukcija povijesti uzgoja i hipoteze o podrijetlu i etimologiji imena, podaci o rasprostranjenosti, proizvodnim površinama i osnovnim karakteristikama vina temeljem službenih analiza i ocjenjivanja vina. Naveden je i pregled do sada provedenih znanstvenih istraživanja usmjerenih na različita pitanja vezana uz proizvodnju grožđa i vina. Glavni dio knjige donosi ampelografski opis sorte koji uz botanički opis obuhvaća i opise bioloških i gospodarskih svojstava, te kakvoće i enološkog potencijala. Uz ovo se opisuju i klimatske i pedološke prilike podregija Moslavina i Pokuplje, odnosno teroirre Škrleta koji omogućava očitovanje njegovog punog kvalitativnog potencijala i proizvodnju prepoznatljivih tipova vina. Iscrpno se opisuju relevantne bolesti vinove loze i metode njihove detekcije te postupak klonske (zdravstvene i genetičke) selekcije provođene tijekom 15 godina, a što je dovelo do priznavanja i registracije triju klonova Škrleta (kao prvih klonova neke hrvatske autohtone sorte). Detaljno je opisano i podizanje matičnih nasada klonova za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala koji je danas na tržištu. U završnom dijelu se navode praktična iskustva sa Škrletom u vinogradu i podrumu: uzgojni zahtjevi sorte, prikladna tehnologija proizvodnje u vinogradu te tehnologija prerade grožđa, njege i dozrijevanja pri proizvodnji različitih tipova vina. Knjiga sadrži i prikaz udruživanja proizvođača i njihovog djelovanja kroz različite vinske udruge, organizacije izložbi vina i drugih promotivnih aktivnosti vezanih uz Škrlet i područje Moslavine. U završnom poglavlju opisuju se trendovi i budući izazovi s kojima će se suočavati proizvođači u bližoj budućnosti te se daju preporuke za sljubljivanje različitih tipova vina ove sorte s jelima, poglavito onima iz Moslavine.
škrlet, origin, history, agronomic characteristics, growing area, clonal selection, producer associations, trends
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2022.
978-953-8276-29-3
193
objavljeno