Obrasci konzumacije skupina namirnica u djece osnovnoškolske dobi (CROSBI ID 725129)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ilić, Ana ; Rumbak, Ivana ; Bituh, Martina ; Brečić, Ružica ; Colić Barić, Irena
hrvatski
Obrasci konzumacije skupina namirnica u djece osnovnoškolske dobi
Danas je u Europi među djecom opažena sve manja konzumacija voća i povrća, a učestalija konzumacija skupina namirnica koje su izvor zasićenih masnih kiselina, šećera i soli. Cilj ovog rada je utvrditi doprinos pojedinih skupina namirnica cjelodnevnom unosu energije te njihove obrasce konzumacije u djece osnovnoškolske dobi. Konzumacija skupina namirnica (n=13) procijenjena je iz 3-dnevnog dnevnika prehrane u 195 djece (52% dječaka) u dobi od 8 – 9 godina iz 14 osnovnih škola s područja grada Zagreba. Pomoću klaster analize K-srednjih vrijednosti djeca su podijeljena u tri klaster s obzirom na obrasce konzumacije skupina namirnica. U cjelokupnom uzorku djece skupina namirnica krumpir i žitarice (25, 4% kcal) najviše pridonosi cjelodnevnom unosu energije, a potom slatkiši i slastice (12, 8% kcal). Jedna trećina djece (n=64) pripada u klaster kojeg karakterizira visoki doprinos cjelodnevnom unosu energije iz skupina krumpira i žitarica, složene hrane te slatkiša i slastica, a niži iz voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, perad, ribe i jaja te žitarica za doručak naspram ostala dva klastera. U klaster kojeg karakteriziraju povoljniji obrasci konzumacije skupina namirnica pripada nešto manje od jedne trećine djece (n=49), a 82 djece (42%) pripada u klaster s mješovitim profilom obrazaca konzumacije skupine namirnica. Zaključno, prehrambeni obrazac sve većeg udjela djece profiliran je kao zapadnjački obrazac prehrane što dugoročno može utjecati na povećanje razvoja kroničnih nezaraznih bolesti.
djeca ; konzumacija hrane ; prehrambeno ponašanje , skupine namirnica
nije evidentirano
engleski
Food groups consumption patterns in primary school children
nije evidentirano
children ; eating behavior ; food consumption ; food groups
nije evidentirano
Podaci o prilogu
114-115.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka Dani doktorata biotehničkog područja 2022
Blaženka, Kos ; Ivanković, Ante ; Beljo Lučić, Ružica ; Novak, Jasna ; Rumbak, Ivana ; Balbino, Sandra
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6893-18-8
Podaci o skupu
Dani doktorata biotehničkog područja
poster
28.09.2022-29.09.2022
Zagreb, Hrvatska