Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba (CROSBI ID 453496)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Poščić, Ana
Rumbak, Ivana
Ana Ilić
hrvatski
Izrada dijetetičkog alata za procjenu veličine porcija tradicionalnih hrvatskih jela u odraslih osoba
Nacionalna istraživanja prehrambenih navika provode se s ciljem procjene kakvoće prehrane stanovništva. Za procjenu nutritivnog statusa i analizu povezanosti prehrane i zdravlja ključno je prikupiti točne podatke o prehrambenim navikama što omogućuje upotreba dijetetičkih metoda. U poboljšanju točnosti procjene veličina porcija hrane od pomoći mogu biti pomagala za određivanje veličina porcija (engl. Portion size measurment aids, PSMA) poput fotografija porcija. Cilj ovog istraživanja bio je razviti atlas nacionalnih namirnica i jela (ukupno 27) fotografiranjem različitih veličina porcija (4 porcije) hrane na temelju podataka dobivenih u nacionalnom istraživanju prehrambenih navika odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Rezultati istraživanja pokazali su kako je prosječna veličina porcije za 57, 7 % fotografirane hrane veća od one u ostalim istraživanjima te kako hrvatska populacija konzumira velike porcije crvenog mesa i ugljikohidratnih namirnica te nezadovoljavajuće količine ribe. Razvijeni atlas namirnica potrebno je u budućnosti validirati kako bi se mogao koristiti u daljnjem radu i doprinijeti napretku struke.
veličina porcije ; atlas namirnica ; PSMA ; odrasli ; Republika Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Development of a dietary tool for portion sizes assessment of traditional croatian dishes in adults
nije evidentirano
portion size ; food atlas ; PSMA ; adults ; Republic of Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb