Ispitivanje kvalitete prehrane s ciljem prevencije neurodegenerativnih bolesti u odrasloj populaciji s područja grada Mostara (CROSBI ID 453291)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sablje, Iva
Banjari, Ines
Ćorić, Nevena
hrvatski
Ispitivanje kvalitete prehrane s ciljem prevencije neurodegenerativnih bolesti u odrasloj populaciji s područja grada Mostara
Neurodegenerativne bolesti nastaju u interakciji genetskih i cijelog niza okolišnih faktora, među kojima važnu ulogu zauzima prehrana. Istraživanje je provedeno na 100 odraslih osoba s područja grada Mostara s ciljem analize kvalitete prehrane koja ima neuroprotektivni učinak. Iako je većina ispitanika (83 %) upoznato s neurodegenerativnim bolestima, vjerovatno zbog visokog udjela onih s pozitivnom obiteljskom anamnezom (njih 82 %), karakteristike prehrane ne ukazuju na dovoljno znanja o neuroportektivnom potencijalu hrane, posebno kada je u pitanju konzumacija svježeg voća i povrća i ribe. Također, čak 29 % ispitanika smatra da prehrana nema nikakvu ili vrlo malu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za boljim informiranjem javnosti o potencijalu hrane na neurološko zdravlje.
neurodegenerativne bolesti ; neuroprotekcija ; karakteristike prehrane
nije evidentirano
engleski
Analysis of diet quality from the aspect of neurodegenerative diseases prevention among adults from the city of Mostar
nije evidentirano
neurodegenerative diseases ; neuroprotection ; diet characteristics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
07.10.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar