Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 453217)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kragić, Karla Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj / Rumora Samarin, Ivana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Kragić, Karla

Rumora Samarin, Ivana

hrvatski

Karakterizacija kemijskog sastava i antioksidacijski potencijal plodova biljke jarebike (Sorbus aucuparia, L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj

Jarebika je autohtona biljka čiji se plodovi smatraju bobičastim voćem. Iako se svježi plodovi divlje jarebike smatraju otrovnim zbog sadržaja parasorbinske kiseline, u narodnoj medicini koristila se kao ljekovito sredstvo zbog njenog antioksidativnog djelovanja, odnosno sadržaja fenolnih spojeva, vitamina i minerala. Ovim radom ispitan je osnovni kemijski sastav jarebike (voda 75, 72 %, ukupni šećeri 4, 70 %, proteini 2, 93 %, masti 1, 48 %, celuloza 1, 32 %, pepeo 1, 07 %), količina ukupnih fenola (9322, 29 ± 3296, 28 mg GAE/kg), antioksidativni kapacitet DPPH i FRAP metodom (60, 14 ± 14, 48 % ; 23, 73 ± 6, 58 mmol (FE)/100 g s.t.) te sadržaj mineralnih elemenata. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su sa sličnim istraživanjima. Dodatnim istraživanjima mogao bi se iskoristiti potencijal ove biljke, koja bi svoju primjenu mogla pronaći u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u obliku dodataka prehrani i funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

jarebika ; antioksidativni kapacitet ; mineralni sastav

nije evidentirano

engleski

Characterization of chemical composition and antioxidant potential of rowanberries (Sorbus aucuparia L.), from different natural habitats in Republic of Croatia

nije evidentirano

rowanberry ; antioxidant capacity ; mineral content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

30.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija