Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline (CROSBI ID 724594)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Perinović Jozić, Sanja ; Folo, Franka ; Beljo, Ivona ; Andričić, Branka
hrvatski
Priprava i toplinska analiza polilaktidne kiseline s modificiranim mljevenim košticama masline
Analiza uspješne površinske modifikacije mljevenih koštica masline (MKM) sa stearinskom kiselinom (SA) provedena je uporabom infracrvene spektroskopije s Fourierove transformacijom (FT- IR). Uočene promjene na FT-IR spektru modificiranih MKM (mMKM) u odnosu na MKM ukazale su na uspješnu esterifikaciju, nakon čega je mMKM upotrijebljen za pripravu kompozita s polilaktidnom kiselinom (PLA). FT-IR spektroskopija ukazala je da dodatak i povećanje sadržaja mMKM ne dovode do značajnih interakcija između PLA i mMKM. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) potvrdila je slabe interakcije između modificiranog punila i polimera. mMKM ne utječu na toplinska svojstva i kristalnost PLA, nefunkcionalno punilo. Neizotermna termogravimetrija (TG) pokazala je da se PLA/mMKM kompoziti razgrađuju u tri stupnja razgradnje te im se toplinska stabilnost pogoršava u odnosu na PLA
polilaktidna kiselina, mljevene koštice masline, površinska modifikacija, FT-IR, DSC, TG
nije evidentirano
engleski
Preparation and thermal analysis of poly(lactic acid) with modified olive stone flour
nije evidentirano
poly(lactic acid), olive stone flour, surface modification, FT-IR, DSC, TG
nije evidentirano
Podaci o prilogu
259-273.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
21th International Conference on Materials MATRIB 2021
Ćorić, Danko ; Šolić, Sanja ; Ivušić, Franjo
Varaždin: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT)
2459-5608
Podaci o skupu
21th International Conference on Materials (MATRIB 2021)
poster
30.06.2021-02.07.2021
Vela Luka, Hrvatska