Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 724466)

Prilog sa skupa u zborniku | kratko priopćenje | domaća recenzija

Šamec, Dunja Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana // 14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj. 2022. str. 26-29

Podaci o odgovornosti

Šamec, Dunja

hrvatski

Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana

Kupusnjače su biljke iz porodice Brassicaceae koje uključuju različite vrste koje se koriste u prehrani kao povrće u svježem ili prerađenom obliku te za proizvodnju ulja i začini. Najznačajnije povrće pripada vrsti Brassica oleracea, a uključuje kupus (var. capitata), brokulu (var. italica), cvjetaču (var. botrytis), prokulu (var. gemmifera), kelj (var. sabellica), raštiku (var. acephala) i dr. Pozitivni učinci na zdravlje ljudi kupusnjača povezuju se sa prisustvom fitokemikalija iz skupine glukozinolata, polifenola i karotenoida, a među različitim vrstama kupusnjača najčešće nema značajnih razlika u ukupnom sadržaju tih spojeva, razlike su puno izraženije s obzirom na okolišne uvjete uzgoja. Jedan od načina konzumacije povrća, uključujući i kupusnjače koji u posljednjih nekoliko godina stječe sve veću popularnost je konzumacija lisnatog povrća u ranim fazama rasta, kao klice i mikrozelenje. Razlog popularnosti vjerojatno leži u činjenici da ih je lako uzgajati u vlastitom domu, pružaju jedinstven okus i predstavljaju ekonomičan način svakodnevnog dobivanja svježeg povrća. Posebno su stekle popularnost u vrijeme epidemije Covid-19 kad je svakodnevan pristup svježem povrću bio ograničen.

kupusnjače ; klice ; mikrozelenje

nije evidentirano

engleski

Cruciferous vegetables sprouts and microgreens as a functional food

nije evidentirano

cruciferous ; sprouts ; microgreens

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-29.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

pozvano predavanje

04.10.2022-04.10.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija