Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 724466)
Prilog sa skupa u zborniku | kratko priopćenje | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šamec, Dunja
hrvatski
Klice i mikrozelenje kupusnjača kao funkcionalna hrana
Kupusnjače su biljke iz porodice Brassicaceae koje uključuju različite vrste koje se koriste u prehrani kao povrće u svježem ili prerađenom obliku te za proizvodnju ulja i začini. Najznačajnije povrće pripada vrsti Brassica oleracea, a uključuje kupus (var. capitata), brokulu (var. italica), cvjetaču (var. botrytis), prokulu (var. gemmifera), kelj (var. sabellica), raštiku (var. acephala) i dr. Pozitivni učinci na zdravlje ljudi kupusnjača povezuju se sa prisustvom fitokemikalija iz skupine glukozinolata, polifenola i karotenoida, a među različitim vrstama kupusnjača najčešće nema značajnih razlika u ukupnom sadržaju tih spojeva, razlike su puno izraženije s obzirom na okolišne uvjete uzgoja. Jedan od načina konzumacije povrća, uključujući i kupusnjače koji u posljednjih nekoliko godina stječe sve veću popularnost je konzumacija lisnatog povrća u ranim fazama rasta, kao klice i mikrozelenje. Razlog popularnosti vjerojatno leži u činjenici da ih je lako uzgajati u vlastitom domu, pružaju jedinstven okus i predstavljaju ekonomičan način svakodnevnog dobivanja svježeg povrća. Posebno su stekle popularnost u vrijeme epidemije Covid-19 kad je svakodnevan pristup svježem povrću bio ograničen.
kupusnjače ; klice ; mikrozelenje
nije evidentirano
engleski
Cruciferous vegetables sprouts and microgreens as a functional food
nije evidentirano
cruciferous ; sprouts ; microgreens
nije evidentirano
Podaci o prilogu
26-29.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
14. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
pozvano predavanje
04.10.2022-04.10.2022
Zagreb, Hrvatska