Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa (CROSBI ID 452976)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cigić, Filip Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa / Benković, Maja (mentor); Valinger, Davor ; Jurinjak Tušek, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Cigić, Filip

Benković, Maja

Valinger, Davor ; Jurinjak Tušek, Ana

hrvatski

Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa

Cilj ovog rada bio je razviti novi prehrambeni proizvod iz komine grožđa te odrediti senzorska, fizikalna (sadržaj vlage, ukupne otopljene tvari, vodljivost i pH) i kemijska svojstva (koncentracija ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet) dobivenih sirovih voćnih pločica. Ukupno su napravljene četiri skupine mješavina različitih sastojka te je svaka mješavina sadržavala 9 uzoraka različitih omjera sastojaka. Uz kominu, glavni sastojci bili su: smokva, datulja, kokos te kakao/lješnjak. Radom je utvrđeno da dodatkom većeg postotka komine u voćnim pločicama dolazi do povišenja koncentracije ukupnih polifenola. Po kemijskim svojstvima (ukupni polifenoli i antioksidacijski kapacitet) mješavine s datuljom pokazale su se poželjnijim, no po senzorskim svojstvima mješavine sa smokvom su poželjnije među potrošačima. Iz provedenih kemijskih i senzorskih analiza napravljeno je optimiranje sastava za svaku mješavinu.

komina grožđa ; voćna pločica ; senzorska svojstva ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Development of a new food product from grape pomace

nije evidentirano

grape pomace ; fruit bar ; sensory properties ; polyphenols ; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

23.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija