Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa (CROSBI ID 452976)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cigić, Filip
Benković, Maja
Valinger, Davor ; Jurinjak Tušek, Ana
hrvatski
Razvoj novog prehrambenog proizvoda iz komine grožđa
Cilj ovog rada bio je razviti novi prehrambeni proizvod iz komine grožđa te odrediti senzorska, fizikalna (sadržaj vlage, ukupne otopljene tvari, vodljivost i pH) i kemijska svojstva (koncentracija ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet) dobivenih sirovih voćnih pločica. Ukupno su napravljene četiri skupine mješavina različitih sastojka te je svaka mješavina sadržavala 9 uzoraka različitih omjera sastojaka. Uz kominu, glavni sastojci bili su: smokva, datulja, kokos te kakao/lješnjak. Radom je utvrđeno da dodatkom većeg postotka komine u voćnim pločicama dolazi do povišenja koncentracije ukupnih polifenola. Po kemijskim svojstvima (ukupni polifenoli i antioksidacijski kapacitet) mješavine s datuljom pokazale su se poželjnijim, no po senzorskim svojstvima mješavine sa smokvom su poželjnije među potrošačima. Iz provedenih kemijskih i senzorskih analiza napravljeno je optimiranje sastava za svaku mješavinu.
komina grožđa ; voćna pločica ; senzorska svojstva ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Development of a new food product from grape pomace
nije evidentirano
grape pomace ; fruit bar ; sensory properties ; polyphenols ; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb