Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka (CROSBI ID 452973)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ćosić, Martina
Benković, Maja
hrvatski
Utjecaj vlage na fizikalna svojstva praškastih instant napitaka
Instant prehrambeni prahovi dobiveni aglomeracijom sve su popularniji na tržištu, ponajprije zbog njihovih izvrsnih svojstava otapanja. Tijekom procesa aglomeracije izrazito je bitna kontrola parametara procesa kako bi se postigla odgovarajuća željena fizikalna svojstva, kao što su raspodjela veličine čestica, oblik i poroznost čestica, nasipna gustoća, tečenje i najvažnije, rekonstitucijska svojstva. Cilj ovog rada bio je opisati utjecaj različitih udjela vlage na navedena fizikalna svojstva u uzorcima multivitaminskog instant praha. Rezultati dobiveni analizom ukazuju na značajnu promjenu svojstava multivitaminskih napitaka s povećanjem vlage u uzorcima. Primijećena je pojava staklastog prijelaza i povećanje veličine čestica i promjene u raspodjeli veličina čestica s povećanjem udjela vlage. Analizom vrijednosti nasipne gustoće te izračunatih vrijednosti Hausnerovog omjera i Carrovog indeksa utvrđeno je da aglomerati s najslabijim veznim silama, tj. najmanje čvrstoće pokazuju lošija svojstva tečenja te da su porastom udjela vlage u uzorcima svojstva tečenja značajno lošija. Vrijeme disperzije praha u otapalu raste s porastom sadržaja vlage u uzorku, dok je močivost svih uzoraka izvrsna i ne ovisi o postotku dodane vlage u uzorak praha.
instant prahovi ; vlaga ; svojstva tečenja ; raspodjela veličine čestica ; rekonstitucijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of moisture content on the physical properties of multivitamin instant powders
nije evidentirano
instant powders ; moisture ; flow properties ; particle size distribution ; reconstitution properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
07.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb