Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje (CROSBI ID 452859)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Budić , Lea
Tomac, Ivana
hrvatski
Primjena elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje
Elektrokemijske metode određivanja antioksidacijskog učinka, a posebno primjena elektrokemijskog DNA biosenzora, poprima veliki značaj. Nanošenjem DNA molekule na površinu radne elektrode i djelovanjem otopine za stvaranje slobodnih radikala na DNA biosenzor djelomično se ošteti nanesena molekula DNA pri čemu nastaje oksidirajući produkt. Polifenoli reagiraju s novonastalim oksidirajućim produktom regenerirajući određeni postotak oštećene DNA molekule, što predstavlja njihov antioksidacijski učinak, a prati se voltametrijskim tehnikama. Deoksiribonukleinska kiselina (DNA), osnovna je komponenta DNA biosenzora. Kadulja (lat. Salvia officinalis L.) je biljka iz porodice Lamiaceae (usnače) i predstavlja izvor fenolnih kiselina i flavonoida. Zadatak ovog rada je bio ispitati mogućnost primjene elektrokemijskog DNA biosenzora za određivanje antioksidacijskog učinka polifenola iz čaja kadulje. Dobiveni rezultati pokazali su da najveći postotak preživjele DNA akon inkubacije u otopini za stvaranje slobodnih radikala pokazuje otopina kafeinske kiseline, zatim slijede otopina ferulične kiseline i (+)-katehin te čaj od kadulje. Također, uspješno je primijenjena pravokutnovalna voltametrija s otopinom Troloxa kao standard te su određeni ukupni polifenoli u uzorku čaja od kadulje.
čaj od kadulje ; polifenoli ; elektrokemijski DNA biosenzor ; ciklička voltametrija
nije evidentirano
engleski
Application of Electrochemical DNA Biosensor for Determining the Antioxidative Effect of Sage Tea Polyphenols
nije evidentirano
sage tea ; polyphenols ; electrochemical DNA biosensor ; cyclic voltammetry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
30.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek