Elektrokemijske tehnike za određivanje bakra u realnim uzorcima (CROSBI ID 452838)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Puhović , Barbara
Tomac, Ivana
hrvatski
Elektrokemijske tehnike za određivanje bakra u realnim uzorcima
Bakar je kemijski element te je vodič topline i elektriciteta. Hrana kao izvori bakra su iznutrice, plodovi mora, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice, tamna čokolada, mahunarke, trešnje, mlijeko, zeleni čaj i slično. Neke od elektrokemijskih tehnika koje se primjenjuju za određivanje bakra u hrani su voltametrija anodnog i katodnog otapanja, zatim protočna kronopotenciometrija te elektrogravimetrija. Voltametrija anodnog i katodnog otapanja ubraja se u elektrokemijske tehnike s otapanjem pretkoncentriranog analita te su vrlo osjetljive. Depozicija određivanog analita se odvija procesom elektrolize dok se proces otapanja odvija ili promjenom potencijala radne elektrode ili provođenjem konstante struje kroz radnu elektrodu. Elektrogavimetrija je elektrokemijska tehnika kojom se određuje koncentracija analita u otopini na osnovi mase taloga analita (metala ili njegova oksida), koji nastaje na elektrodi kao produkt elektrokemijske reakcije. Zadatak završnog rada je opisati metal bakar, voltametriju anodnog i katodnog otapanja i elektrogravimetriju te njihovu primjenu na određivanje bakra iz hrane.
bakar ; voltametrija anodnog i katodnog otapanja ; elektrogravimetrija
nije evidentirano
engleski
Electrochemical Techniques for the Determination of Copper in Real Samples
nije evidentirano
copper ; voltammetry of anodic and cathodic dissolution ; electrogravimetry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
29.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek