Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta (CROSBI ID 452780)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Lukas
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
Lipidna hipoteza primijenjena u izračunu razine lipida različitih dijeta
: Kardiovaskularne bolesti pojavljuju se kod začepljenja arterija kolesterolnim plakom. Liječe- nje i preventiva oslanja se na smanjenje kolesterola u krvi. Osim lijekovima, kolesterol se može smanjiti pravilnom prehranom. Glavnu smjernicu pri planiranju prehrane s takvom namjerom pruža Keys-ova jednadžba koja računa promjenu kolesterola u krvi u odnosu na unesenu koli-činu različitih vrsta masti. Cilj eksperimentalnog dijela bio je ispitati može li zamjena nekoliko namirnica dnevno, u skladu s nutricionitičkim preporukama, imati utjecaj na smanjenje koleste-rola u krvi. Promatrane su četiri dijete te njihove prilagodbe na osnovi lipidnog sastava. Uspješ-nost prilagodbi procijenjena je na temelju Keys-ovih i Hegsted- ovih vrijednosti. S obzirom na praćene parametre može se zaključiti kako povećanje unosa polinezasićenih masti te smanjenje unosa prehrambenog kolesterola i zasićenih masti ima pozitivan ishod na smanjenje kolesterola u serumu. Najveće smanjenje, od 44 %, zabilježeno je između početne i prilagođene „fast food“ dijete nakon promjene načina pripreme hrane te korištenja nemasnih i biljnih substitucija.
kolesterol ; Keys-ova jednadžba ; zasićene masti ; polinezasićene masti
nije evidentirano
engleski
Lipid hypothesis applied in the calculation of lipid levels of different diets
nije evidentirano
cholesterol ; Keys equation ; saturated fat ; polyunsaturated fat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
16.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb