Metoksipirazini u grožđu i vinu (CROSBI ID 452739)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vincek, Magdalena
Maslov Bandić, Luna
hrvatski
Metoksipirazini u grožđu i vinu
Metoksipirazini su spojevi iz grožđa koji pridonose vegetativnoj/zeljastoj aromi vina Sauvignon, Semillon i Cabernet Sauvignon. Identificirana su tri spoja iz skupine metoksipirazina: izopropilmetoksipirazin, izobutilmetoksipirazin i sec-butilmetoksipirazin. Izobutilmetoksipirazini su dominantni i imaju strukture u skladu sa srodnim biosintetskim podrijetlom. Pojavljuju se u tragovima, u rasponu masenih koncentracija 1-40 ng/L. Na razinu ovih metoksipirazina u grožđu i njihov učinak na aromu vina snažno i sustavno utječu uvjeti u vinogradu, kao što su temperatura tijekom zrenja, zrelost bobica i izloženost grožđa sunčevoj svjetlosti. Cilj rada je prikazati biosintetski put, koncentracije te metode određivanja metoksipirazina u grožđu i vinu
Metoksipirazini, grožđe, vino, koncentracija, biosinteza, vinograd
nije evidentirano
engleski
Methoxypyrazines in grape and wine
nije evidentirano
Methoxypyrazines, grape, vine, concentration, biosynthesis, vineyard
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb