Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice (CROSBI ID 452738)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jakoplić, Ana
Maslov Bandić, Luna
hrvatski
Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice
Različite tehnologije se koriste za smanjenje kvarenja, produženje roka trajanja i očuvanja nutritivnih vrijednosti voćnih proizvoda. Jestivi omotači predstavljaju alternativni način za održavanje čvrstoće i općenito odgađanje propadanja plodova, a zbog njihove sposobnosti da smanje vlagu, migraciju otopljenih tvari, disanje i brzinu transpiracije. Jestivi omotači na bazi alginata korisni su i ekološki prihvatljivi za očuvanje kvalitete ploda borovnice tijekom skladištenja. U ovom radu ispitana je učinkovitost jestivog omotača od alginata, bez i u kombinaciji s taninskom kiselinom, na očuvanje fizikalno- kemijskih svojstava ploda borovnice tijekom sedam dana. Određen je utjecaj omotača na gubitak mase, očuvanje bioaktivnih komponenti (polifenoli, antioksidacijska aktivnost i antocijani), topljive suhe tvari te brojnost mikroorganizama. Jestivi omotač s alginatom i jestivi omotač s alginatom i taninskom kiselinom pokazali su značajnije razlike u očuvanju kvalitete ploda u odnosu na kontrolu bez omotača.
borovnice, jestivi omotači, taninska kiselina, bioaktivne komponente
nije evidentirano
engleski
The influence of the edible coating on the quality of the blueberry fruit
nije evidentirano
blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
27.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb