Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice (CROSBI ID 452738)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jakoplić, Ana Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice / Maslov Bandić, Luna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jakoplić, Ana

Maslov Bandić, Luna

hrvatski

Ujtecaj jestivog omotača na kvalitetu ploda borovnice

Različite tehnologije se koriste za smanjenje kvarenja, produženje roka trajanja i očuvanja nutritivnih vrijednosti voćnih proizvoda. Jestivi omotači predstavljaju alternativni način za održavanje čvrstoće i općenito odgađanje propadanja plodova, a zbog njihove sposobnosti da smanje vlagu, migraciju otopljenih tvari, disanje i brzinu transpiracije. Jestivi omotači na bazi alginata korisni su i ekološki prihvatljivi za očuvanje kvalitete ploda borovnice tijekom skladištenja. U ovom radu ispitana je učinkovitost jestivog omotača od alginata, bez i u kombinaciji s taninskom kiselinom, na očuvanje fizikalno- kemijskih svojstava ploda borovnice tijekom sedam dana. Određen je utjecaj omotača na gubitak mase, očuvanje bioaktivnih komponenti (polifenoli, antioksidacijska aktivnost i antocijani), topljive suhe tvari te brojnost mikroorganizama. Jestivi omotač s alginatom i jestivi omotač s alginatom i taninskom kiselinom pokazali su značajnije razlike u očuvanju kvalitete ploda u odnosu na kontrolu bez omotača.

borovnice, jestivi omotači, taninska kiselina, bioaktivne komponente

nije evidentirano

engleski

The influence of the edible coating on the quality of the blueberry fruit

nije evidentirano

blueberries, edible coatings, alginate, tannic acid, bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

27.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)