Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivni spojevi ploda mandarine (CROSBI ID 452737)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mohenski, Martin Bioaktivni spojevi ploda mandarine / Maslov Bandić, Luna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Mohenski, Martin

Maslov Bandić, Luna

hrvatski

Bioaktivni spojevi ploda mandarine

U ovom radu detaljno će se obraditi sve bioaktivne komponente ploda mandarine. Prije berbe plod pohranjuje različite metabolite koje koristi kasnije, a neki drugi metaboliti nastaju nakon berbe, kako plod naknadno dozrijeva i stari. Kao i kod mnogih drugih voćnih vrsta, flavonoidi (flavanoni i u manjoj mjeri flavoni) i fenolne kiseline glavni su fenoli mandarine. Feniletilaminski alkaloidi (±) -sinefrin, (±) - oktopomin i tiramin uobičajeni su amini u agrumima. Karotenoidi su žuti, narančasti i crveni pigmenti prisutni u mnogim plodovima. Mandarine sadrže najviše razine karotenoida β- kriptoksantina. Prikazani su najnoviji dostupni podaci o bioaktivnim spojevima ploda mandarine iz svjetske literature.

mandarine, bioaktivni spojevi, karotenoidi, polimetoksiflavoni, sinefrin

nije evidentirano

engleski

Bioactive components in mandarine fruit

nije evidentirano

mandarins, bioactive compounds, carotenoids, polymethoxyflavones, synephrine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

09.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)