Bioaktivni spojevi ploda mandarine (CROSBI ID 452737)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mohenski, Martin
Maslov Bandić, Luna
hrvatski
Bioaktivni spojevi ploda mandarine
U ovom radu detaljno će se obraditi sve bioaktivne komponente ploda mandarine. Prije berbe plod pohranjuje različite metabolite koje koristi kasnije, a neki drugi metaboliti nastaju nakon berbe, kako plod naknadno dozrijeva i stari. Kao i kod mnogih drugih voćnih vrsta, flavonoidi (flavanoni i u manjoj mjeri flavoni) i fenolne kiseline glavni su fenoli mandarine. Feniletilaminski alkaloidi (±) -sinefrin, (±) - oktopomin i tiramin uobičajeni su amini u agrumima. Karotenoidi su žuti, narančasti i crveni pigmenti prisutni u mnogim plodovima. Mandarine sadrže najviše razine karotenoida β- kriptoksantina. Prikazani su najnoviji dostupni podaci o bioaktivnim spojevima ploda mandarine iz svjetske literature.
mandarine, bioaktivni spojevi, karotenoidi, polimetoksiflavoni, sinefrin
nije evidentirano
engleski
Bioactive components in mandarine fruit
nije evidentirano
mandarins, bioactive compounds, carotenoids, polymethoxyflavones, synephrine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
09.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb