Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja (CROSBI ID 723896)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Radman, Sanja ; Opačić, Nevena ; Kumarle, Anita ; Pleša, Maja ; Martić, Andreja ; Dujmović, Mia ; Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Sadržaj vitamina C u različitim vrstama krstašica (Brassicaceae) tijekom skladištenja
Povrtne vrste iz porodice krstašica značajno su zastupljene u svakodnevnoj prehrani, a prije svega bogat su izvor nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje, poput vitamina C. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj vitamina C kao i utjecaj skladišenja na sadržaj istog u različitim vrstama iz porodice Brassicaceae. Prema rezultatima, najviši sadržaj vitamina C utvrđen je za kelj (60, 83 mg/100 g sv.t.), dok najniži u kupusu (18, 49 mg/100 g sv.t.). Skladištenje pri 8 °C u trajanju od 7 dana utjecalo je na smanjenje sadržaja vitamina C u svim istraživanim vrstama uz izuzetak kupusa kod kojeg nije utvrđen trend smanjenja istog. Analizirane vrste krstašica bogat su izvor vitamina C te pokazuju dobar skladišni kapacitet.
kineski kupus, brokula, cvjetača, kelj, hlađeni prostor
nije evidentirano
engleski
Vitamin C content in different species of the Brassicaceae family during storage
nije evidentirano
Chinese cabbage, broccoli, cauliflower, kale, cooled space
nije evidentirano
Podaci o prilogu
252-256.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
predavanje
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska