Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1218381

Imigrantsko poduzetništvo


Šimić Banović, Ružica; Basarac Sertić, Martina; Vučković, Valentina
Imigrantsko poduzetništvo // Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2021.MALA I SREDNJA PODUZEĆA U HRVATSKOJ U UVJETIMA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 / Singer, Slavica ; Alpeza, Mirela (ur.).
Zagreb: CEPOR, 2022. str. 59-67


CROSBI ID: 1218381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Imigrantsko poduzetništvo
(Immigrant entrepreneurship)

Autori
Šimić Banović, Ružica ; Basarac Sertić, Martina ; Vučković, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2021.MALA I SREDNJA PODUZEĆA U HRVATSKOJ U UVJETIMA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19

Urednik/ci
Singer, Slavica ; Alpeza, Mirela

Izdavač
CEPOR

Grad
Zagreb

Godina
2022

Raspon stranica
59-67

ISSN
1848-3526

Ključne riječi
migracije, poduzetništvo, imigrantsko poduzetništvo, COVID-19
(migration, entrepreneurship, immigrant entrepreneurship, COVID-19)

Sažetak
S obzirom da se veliki broj država, kako europskih tako i svjetskih, suočava s negativnim prirodnim prirastom, starenjem stanovništva i nedostatkom radne snage, jedno od rješenja se vidi u potencijalu migrantske populacije kroz razvoj poduzetništva. Hrvatska također nije iznimka. Međutim, prema posljednjim podacima, pozicija imigrantskih poduzetnika u Hrvatskoj pogoršana je u 2020. godini i u prvoj polovici 2021. godine zbog niza postojanih prepreka koje su bile pojačane višestrukim vanjskim šokovima. Prvi je svakako globalna pandemija i otežano poslovanje zbog niza ograničenja koje je pandemija nametnula. Drugi su potresi s epicentrima u Zagrebu i Petrinji koji su značajno utjecali i na poslovanje dijela imigrantskih poduzetnika u tom području, posebno u situacijama oštećenih ili uništenih privatnih i poslovnih prostora. Treći je donošenje novog Zakona o strancima (od 1.1.2021. godine) za kojeg se smatra da državljane trećih zemalja stavlja u nepovoljniju poziciju pri pokretanju i razvijanju poslovanja od prethodnog Zakona. Stoga će se u RH veći naglasak morati staviti na imigracijsku politiku. Štoviše, imigrantski poduzetnici, kao jednu od ključnih prepreka njihovom poslovanju i boravku u Hrvatskoj kontinuirano naglašavaju neadekvatnu institucionalnu potporu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
NadSve-Sveučilište u Zagrebu-7365 - Institucionalna potpora stranim poduzetnicima u Hrvatskoj: socioekonomski i pravni aspekti (Šimić Banović, Ružica, NadSve ) ( CroRIS)

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb,
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.cepor.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šimić Banović, Ružica; Basarac Sertić, Martina; Vučković, Valentina
Imigrantsko poduzetništvo // Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2021.MALA I SREDNJA PODUZEĆA U HRVATSKOJ U UVJETIMA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 / Singer, Slavica ; Alpeza, Mirela (ur.).
Zagreb: CEPOR, 2022. str. 59-67
Šimić Banović, R., Basarac Sertić, M. & Vučković, V. (2022) Imigrantsko poduzetništvo. U: Singer, S. & Alpeza, M. (ur.) Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2021.MALA I SREDNJA PODUZEĆA U HRVATSKOJ U UVJETIMA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19. Zagreb, CEPOR, str. 59-67.
@inbook{inbook, author = {\v{S}imi\'{c} Banovi\'{c}, Ru\v{z}ica and Basarac Serti\'{c}, Martina and Vu\v{c}kovi\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {59-67}, keywords = {migracije, poduzetni\v{s}tvo, imigrantsko poduzetni\v{s}tvo, COVID-19}, issn = {1848-3526}, title = {Imigrantsko poduzetni\v{s}tvo}, keyword = {migracije, poduzetni\v{s}tvo, imigrantsko poduzetni\v{s}tvo, COVID-19}, publisher = {CEPOR}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}imi\'{c} Banovi\'{c}, Ru\v{z}ica and Basarac Serti\'{c}, Martina and Vu\v{c}kovi\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {59-67}, keywords = {migration, entrepreneurship, immigrant entrepreneurship, COVID-19}, issn = {1848-3526}, title = {Immigrant entrepreneurship}, keyword = {migration, entrepreneurship, immigrant entrepreneurship, COVID-19}, publisher = {CEPOR}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font