IZRAŽAJ mRNA ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD SPORTAŠA KOJI KONZUMIRAJU KOKOŠJA JAJA OBOGAĆENA n-3 POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, SELENOM I VITAMINOM E (CROSBI ID 452582)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lagator, Maja
Drenjančevć, Ines
Petar Šušnjara
hrvatski
IZRAŽAJ mRNA ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD SPORTAŠA KOJI KONZUMIRAJU KOKOŠJA JAJA OBOGAĆENA n-3 POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, SELENOM I VITAMINOM E
CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj je bio odrediti mRNA izražaj antioksidativnih enzima GPx1, GPx4, SOD2 i CAT kod sportaša koji su konzumirali obična ili obogaćena kokošja jaja. NACRT STUDIJE: Randomizirana, dvostruko slijepa, kontrolirana intervencijska studija (Clinical Trials ID: NCT04564690). ISPITANICI I METODE: Ispitanici su zdravi, mladi sportaši podijeljeni u dvije skupine: kontrolna (N=6) i Nutri4 (N=8). Ispitanici u skupini "Nutri4" konzumirali su kokošja jaja obogaćena n3-PUFA (1026 mg/dnevno), luteinom (616 mg/dnevno), selenom (0, 191 mg/dnevno) i vitaminom E (1098 mg/dnevno), a kontrolna grupa je konzumirala obična kokošja jaja (438 mg n-3 PUFA, 110 mg luteina, 0, 181 mg selena i 595 mg vitamina E dnevno). Izražaj mRNA Gpx1, Gpx4, SOD2 i CAT određena je PCR-om u stvarnom vremenu (BioRad, CFX96 Real – Time System). Rezultati su normalizirani na GAPDH housekeeping gen i kontrolu i prikazani kao preklopna promjena (2−ΔΔCT). Jednosmjerna ANOVA je provedena za statističku analizu s Tukey post hoc testom ; p<0, 05 smatra se statistički značajnim. REZULTATI: Konzumacija obogaćenih kokošjih jaja dovela je do značajnog povećanja mRNA izražaja SOD2, dok ostali enzimi nisu imali značajnu razliku u kontrolnoj, eksperimentalnoj niti između dvije skupine. ZAKLJUČAK: Dosadašnji rezultati podupiru hipotezu da funkcionalna hrana može biti prirodni antioksidans.
Antioksidansi ; Oksidativni Stres ; RNA, Messenger ; Sportaši
rad je izrađen u okviru aktivnosti ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju, IJ2- Istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane
engleski
mRNA EXPRESSION OF ANTIOXIDANT ENZYMES IN ATHLETES CONSUMING ENRICHED HEN EGGS
nije evidentirano
Athletes ; Antioxidants ; Oxidative Stress ; RNA, Messenger
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
21.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska