INKAPSULACIJA POLIFENOLNOG EKSTRAKTA LISTA LOVORA (Laurus nobilis L.) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM I ELEKTROSTATSKE EKSTRUZIJE (CROSBI ID 723629)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobroslavić, Erika ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Josipović, Marija Kristina ; Kolanović, David ; Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
INKAPSULACIJA POLIFENOLNOG EKSTRAKTA LISTA LOVORA (Laurus nobilis L.) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM I ELEKTROSTATSKE EKSTRUZIJE
Lovor (Laurus nobilis L.) je zimzeleni mediteranski grm čije se lišće stoljećima koristilo u narodnoj medicini zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje koji se uvelike mogu pripisati sadržaju polifenola. Budući da su polifenoli nestabilni i skloni gubljenju svojih aktivnih svojstava tijekom skladištenja, od velike je važnosti poboljšati njihovu stabilnost kako bi bili primjenjivi u industriji. To se može postići različitim metodama inkapsulacije među kojima je najčešće korištena metoda sušenja raspršivanjem (SR) u kojoj se tekući ekstrakt s otopljenim nosačem propušta kroz struju vrućeg zraka prilikom čega dolazi do isparavanja otapala te nastaje prah s bioaktivnim molekulama inkapsuliranim u zaštitni omotač nosača. Elektrostatska ekstruzija (EE) je metoda u kojoj se pomoću elektrostatske sile ekstrakt s otopljenim nosačem propušta kroz mlaznicu te u kontaktu sa želirajućom otopinom nastaju uniformne kuglice gela s inkapsuliranim bioaktivnim spojevima. U ovom istraživanju, 50% etanolni ekstrakt lovorovog lista inkapsuliran je primjenom SR pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima (120°C ; mješavina β- ciklodekstrin:maltodekstrin (1:1) ; omjer uzorak: nosač 1:2), a vodeni ekstrakt je inkapsuliran primjenom EE također pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima (1, 0% otopina alginata u ekstraktu ; 1, 5% CaCl2 uz 0, 5% kitozana kao želirajuća otopina). Dobiveni prah je otopljen u 80% metanolu, a gel-kuglice u 5% otopini natrijeva citrata te su zajedno s inicijalnim ekstraktima analizirani primjenom tekućinske kromatografije ultra-visoke djelotvornosti s masenom spektrometrijom (UPLC/MS-MS). Učinkovitost inkapsulacije ukupnih polifenola kod SR iznosila je 88, 32%, a kod EE 68, 46%. Kod SR najuspješnije inkapsulirana skupina bili su flavan-3-oli (95, 67%), a kod EE flavoni (90, 82%). Najslabije inkapsulirana skupina kod SR bile su fenolne kiseline (76, 10%), a kod EE proantocijanidini (6, 38%). Rezultati su pokazali prednost primjene SR nad EE u cilju postizanja veće učinkovitosti inkapsulacije, a još jedna prednost se nalazi u mogućnosti primjene vodenih otopina etanola za ekstrakciju polifenola čime se kombiniraju maksimalna učinkovitost ekstrakcije i inkapsulacije, dok se EE primjenjuje samo na vodenim ekstraktima. Unatoč tome, obje metode pokazale su relativno visoke postotke inkapsulacije te će budući odabir metode ovisiti prije svega o konačnoj namjeni kapsuliranih sustava.
lovor, polifenoli, inkapsulacija, sušenje raspršivanjem, elektrostatska ekstruzija
nije evidentirano
engleski
ENCAPSULATION OF LAUREL (Laurus nobilis L.) LEAF POLYPHENOLS BY SPRAY-DRYING AND ELECTROSTATIC EXTRUSION
nije evidentirano
laurel, polyphenols, encapsulation, spray drying, electrostatic extrusion
nije evidentirano
Podaci o prilogu
97-97.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
19 th Ružička Days TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY
Babić, Jurislav ; Lauš, Ivana
Osijek : Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2718-6040
Podaci o skupu
19. Ružičkini dani DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA
poster
19.09.2022-23.09.2022
Vukovar, Hrvatska