Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa (CROSBI ID 452368)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Ištuk, Jozo Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa / Jakobek Barron, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Ištuk, Jozo

Jakobek Barron, Lidija

hrvatski

Utjecaj β-glukana na bioraspoloživost polifenola voća ispitivanjem kinetičkih modela simuliranih probavnih procesa

Cilj rada bio je ispitati bioraspoloživost polifenola voća i utjecaj β-glukana na bioraspoloživost. Provedena je in vitro simulacija probave kožice i mesa plodova tradicionalnih i komercijalnog kultivara jabuka (Malus domestica Borkh.) i bobica crne bazge (Sambucus Nigra L.), bez i uz dodatak β-glukana. Eksperimentalni podatci (količina polifenola otpuštenih tijekom probave (ct) u ovisnosti o vremenu (t)) analizirani su kinetičkim jednadžbama. Ispitan je i utjecaj polifenola na aktivnost α-amilaze i α- glukozidaze. Polifenolne skupine kožice i mesa plodova jabuka te bobica crne bazge su potencijalni inhibitori α-amilaze i α-glukozidaze. Polifenoli postaju raspoloživi za apsorpciju u probavnom sustavu u količinama koje su značajno manje od onih prisutnih u voću prije probave. Nakon probave u ustima, količina otpuštenih ukupnih polifenola u želudcu pokazuje značajan porast te se značajno smanjuje nakon probave u tankom crijevu. Polifenolne skupine su pokazale različita ponašanja tijekom simulirane probave. Nakon faze u ustima, količina svih polifenolnih skupina pokazala je značajan porast nakon probave u želudcu, dok su nakon probave u tankom crijevu antocijanini i flavan-3-oli potpuno nestali ili pokazali značajno smanjenje, fenolne kiseline i dihidrokalkoni pokazali značajno smanjenje, a količina flavonola bila je slična. β-glukan je smanjio količinu otpuštenih polifenola što je nekim slučajevima bilo statistički značajno. Jednadžbe prvog i drugog reda su modificirane i prilagođene za karakteristično otpuštanje i razgradnju polifenola tijekom simulirane probave. Nelinearna regresija podataka ct u ovisnosti o t modificiranom jednadžbom prvog reda pokazala je manju standardnu grešku u usporedbi s drugim ili nultim redom. Simulirana probava polifenolnih skupina u želudcu i tankom crijevu slijedi kinetiku prvog reda s vremenom polureakcije unutar 10 minuta procesa. β-glukan ima potencijalno važnu ulogu u bioraspoloživosti polifenola i količini koja dospijeva do donjih dijelova probavnog sustava što je važno za različite pozitivne bioaktivnosti polifenola. Modificirane jednadžbe reda reakcije upotrijebljene prvi puta u ovom radu mogu se primjenjivati u daljnjim istraživanjima bioraspoloživosti polifenola

polifenoli ; bioraspoloživost ; β-glukan ; simulacije probave ; kinetika ;

nije evidentirano

engleski

β-glucan Influence on the Fruit Polyphenol Bioaccessibility by Studying Kinetic Models of Simulated Digestive Processes

nije evidentirano

polyphenols ; bioaccessibility ; β-glucan ; simulation of digestion ; kinetics ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

123

08.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija