Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba (CROSBI ID 452353)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stanišak, Tea Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Stanišak, Tea

Petek, Marko

hrvatski

Količina željeza i kalcija u mandarini na tržištu grada Zagreba

Mandarina je biljna vrsta koja pripada skupini zimskog sezonskog voća. Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina C vrlo je cijenjena i tražena voćna vrsta među kupcima. Međutim, potrošači prilikom kupnje nemaju informaciju o točnom mineralnom sastavu mandarine što bi im omogućilo jasniji uvid u samu kvalitetu proizvoda. Na tržištu grada Zagreba provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja količine željeza i kalcija u mandarini te usporedbe dobivenih rezultata s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mandarine provedeno je na 9 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 3 tržnice, 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Mokrim spaljivanja s HNO3 i HClO4 dobiven je razgrađeni uzorak iz kojeg su kalcij i željezo određeni atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina suhe tvari u uzorcima mandarine kretala se u rasponu od 7, 4 do 9, 33 %. Količina željeza u suhoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 15, 8 do 29, 3 mg Fe/kg, a količina kalcija od 0, 20 do 0, 31 % Ca. U svježoj se tvari količina željeza kretala u rasponu od 0, 21 do 0, 40 mg Fe/100 g, a kalcija od 21 do 42 mg Ca/100 g. Općenito je najveći postotak suhe tvari utvrđen u plodovima mandarina s tržnice (8, 7 %), najveća količina željeza u suhoj tvari mandarina iz trgovačkih lanaca (25, 6 mg Fe/kg) i najveći postotak kalcija u suhoj tvari također u mandarinama iz trgovačkih lanaca (0, 27 %). Konzumacijom 100 g mandarina iz trgovačkih lanaca može se podmiriti 4, 29 % dnevnih potreba za kalcijem i 2, 36 % za željezom, s tržnica 3, 38 % za kalcijem i 1, 57 % za željezom, a konzumacijom 100 g mandarina iz trgovina ekološkim proizvodima može se podmiriti 3, 34 % dnevnih potreba za kalcijem i 1, 86 % za željezom.

agrumi, hraniva, makroelementi, mikroelementi, minerali

nije evidentirano

engleski

Iron and calcium status in mandarin on the market in the city of Zagreb

nije evidentirano

citrus fruits, nutrients, macroelements, microelements, minerals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

27.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)