Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem (CROSBI ID 723606)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Cegledi, Ena ; Repajić, Maja ; Marčac, Nina ; Elez Garofulić, Ivona ; Balun, Marta ; Dobroslavić, Erika ; Dragović-Uzelac, Verica Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem // International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Babić, Jurislav (ur.). Osijek, 2022. str. 94-94

Podaci o odgovornosti

Cegledi, Ena ; Repajić, Maja ; Marčac, Nina ; Elez Garofulić, Ivona ; Balun, Marta ; Dobroslavić, Erika ; Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Inkapsulacija eteričnog ulja komorača primjenom sušenja raspršivanjem

Komorač (Foeniculum vulgare Mill.) je višegodišnja, ljekovita i aromatična biljka koja pripada obitelji štitarki (lat. Apiaceae). Od davnina se koristi u narodnoj medicini i kulinarstvu, a danas se sve više koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Sjemenke komorača obiluju eteričnim uljem (5-6%) koje karakterizira bogata aroma te je značajno zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava [1]. Međutim, visoka hlapljivost eteričnog ulja i podložnost oksidaciji u prisutnosti svjetlosti, zraka i vlage te nestabilnost tijekom prerade ograničava njegovu upotrebu u industriji. Slijedom navedenog, inkapsulacija sušenjem raspršivanjem predstavlja pogodnu metodu za produljenje stabilnosti eteričnih ulja i zadržavanje njihovih funkcionalnih svojstava tijekom manipulacije, obrade i skladištenja. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati utjecaj omjera dvokomponentne kombinacije nosača maltodekstrina i arapske gume (1:1, 1:3 i 3:1) te temperature sušenja (120, 160 i 200 °C) na iskorištenje procesa, zadržavanje ulja i učinkovitost inkapsulacije. Porastom udjela arapske gume dolazi do povećanja vrijednosti sva tri promatrana parametra, dok porast temperature do 160 °C dovodi do povećanja zadržavanja i učinkovitosti. Daljnjim porastom temperature dolazi do povećanja iskorištenja. Optimalni uvjeti za učinkovitu inkapsulaciju eteričnog ulja iz sjemenki komorača su omjer maltodekstrina i arapske gume 1:3 te temperatura sušenja 160 °C.

komorač, eterično ulje, sušenje raspršivanjem, inkapsulacija

nije evidentirano

engleski

Encapsulation of fennel essential oil by spray drying

nije evidentirano

fennel, essential oil, spray drying, encapsulation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

94-94.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

International conference 19.Ružička days "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY"

Babić, Jurislav

Osijek:

2718-6040

Podaci o skupu

19. Ružičkini dani DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA

poster

19.09.2022-23.09.2022

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija