Određivanje homogenosti razdiobe tartufa u siru primjenom računalne analize slike (CROSBI ID 452342)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidas, Klara
Magdić, Damir
hrvatski
Određivanje homogenosti razdiobe tartufa u siru primjenom računalne analize slike
Cilj ovoga rada bio je primjenom metode računalne analize slike odrediti homogenost razdiobe dodatka u polutvrdom siru. Pravilna razdioba dodataka u proizvodima važna je zbog njihova izgleda, ujednačenog okusa te sveopće prihvatljivosti kod kupaca. Za uzorke je odabrano šest sireva s tartufima, različitih hrvatskih proizvođača, te su oni kupljeni u maloprodajnim trgovačkim lancima. Uzorci su narezani na kriške, koje su potom digitalizirane fotografiranjem u rasvjetnoj komori i pohranom slika na računalo. Slike su prevedene u prikladan grafički zapis i s njih su izdvojena područja od interesa za analizu površine. Rezultati analize slike su obrađeni statistički te su uzorci međusobno uspoređeni i rangirani prema homogenosti. Koeficijent homogenosti određen je kao recipročna vrijednost standardne devijacije. Rezultati su prikazani tablično i grafički.
polutvrdi sir ; tartufi ; računalna analiza slike ; homogenost razdiobe dodataka
nije evidentirano
engleski
Determination of Homogeneity of Truffle Distribution in Cheese Using Computer Image Analysis
nije evidentirano
semi-hard cheese ; truffles ; digital image analysis ; homogeneity of distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
05.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Računarstvo