Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje homogenosti razdiobe tartufa u siru primjenom računalne analize slike (CROSBI ID 452342)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidas, Klara Određivanje homogenosti razdiobe tartufa u siru primjenom računalne analize slike / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Vidas, Klara

Magdić, Damir

hrvatski

Određivanje homogenosti razdiobe tartufa u siru primjenom računalne analize slike

Cilj ovoga rada bio je primjenom metode računalne analize slike odrediti homogenost razdiobe dodatka u polutvrdom siru. Pravilna razdioba dodataka u proizvodima važna je zbog njihova izgleda, ujednačenog okusa te sveopće prihvatljivosti kod kupaca. Za uzorke je odabrano šest sireva s tartufima, različitih hrvatskih proizvođača, te su oni kupljeni u maloprodajnim trgovačkim lancima. Uzorci su narezani na kriške, koje su potom digitalizirane fotografiranjem u rasvjetnoj komori i pohranom slika na računalo. Slike su prevedene u prikladan grafički zapis i s njih su izdvojena područja od interesa za analizu površine. Rezultati analize slike su obrađeni statistički te su uzorci međusobno uspoređeni i rangirani prema homogenosti. Koeficijent homogenosti određen je kao recipročna vrijednost standardne devijacije. Rezultati su prikazani tablično i grafički.

polutvrdi sir ; tartufi ; računalna analiza slike ; homogenost razdiobe dodataka

nije evidentirano

engleski

Determination of Homogeneity of Truffle Distribution in Cheese Using Computer Image Analysis

nije evidentirano

semi-hard cheese ; truffles ; digital image analysis ; homogeneity of distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

05.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Računarstvo