Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa (CROSBI ID 452338)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šimošić, Ema
Magdić, Damir
hrvatski
Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa
U radu je primijenjena metoda polinomne regresije i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su ulazne veličine prihvatnoga koša i procesa pečenja kako bi se utvrdile zavisnosti mjerenih izlaznih veličina o ulaznim veličinama. Nakon prikupljenih podataka u industrijskim uvjetima provedena je metoda polinomne regresije te analiza glavnih komponenti. Primjenom polinomne regresije izrađen je matematički model ovisnosti mase oblikovanoga tijesta o brzini rotacije valjka ulagača koji je gotovo 100% točan. Obzirom da je u procesu pečenja prisutno mnogo ulaznih veličina, primijenjena je PCA metoda i obrada podataka u programu „Statistica“ te je smanjen broj varijabli, a one su potom grupirane u klastere. Utvrđeno je da svega par ulaznih veličina imaju značajan utjecaj na izlazne veličine i da bi se njihovim reguliranjem mogla kontrolirati proizvodnja keksa uz zadovoljavanje zahtjeva proizvođača. Izvedeni su zaključci o izrađenom modelu i utjecaju ulaznih veličina na varijabilnost gotovog proizvoda.
keks ; industrijska proizvodnja ; polinomni model ; PCA
nije evidentirano
engleski
Application of Regression and Chemometric Methods in Modelling the Properties of Industrial Biscuits
nije evidentirano
biscuit ; industrial production ; polynomial model ; PCA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
15.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Matematika, Prehrambena tehnologija