Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa (CROSBI ID 452338)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šimošić, Ema Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šimošić, Ema

Magdić, Damir

hrvatski

Primjena regresijskih i kemometrijskih metoda u modeliranju svojstava industrijski proizvedenih keksa

U radu je primijenjena metoda polinomne regresije i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su ulazne veličine prihvatnoga koša i procesa pečenja kako bi se utvrdile zavisnosti mjerenih izlaznih veličina o ulaznim veličinama. Nakon prikupljenih podataka u industrijskim uvjetima provedena je metoda polinomne regresije te analiza glavnih komponenti. Primjenom polinomne regresije izrađen je matematički model ovisnosti mase oblikovanoga tijesta o brzini rotacije valjka ulagača koji je gotovo 100% točan. Obzirom da je u procesu pečenja prisutno mnogo ulaznih veličina, primijenjena je PCA metoda i obrada podataka u programu „Statistica“ te je smanjen broj varijabli, a one su potom grupirane u klastere. Utvrđeno je da svega par ulaznih veličina imaju značajan utjecaj na izlazne veličine i da bi se njihovim reguliranjem mogla kontrolirati proizvodnja keksa uz zadovoljavanje zahtjeva proizvođača. Izvedeni su zaključci o izrađenom modelu i utjecaju ulaznih veličina na varijabilnost gotovog proizvoda.

keks ; industrijska proizvodnja ; polinomni model ; PCA

nije evidentirano

engleski

Application of Regression and Chemometric Methods in Modelling the Properties of Industrial Biscuits

nije evidentirano

biscuit ; industrial production ; polynomial model ; PCA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

15.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Matematika, Prehrambena tehnologija